вторник, 14 декември 2021 г.

Салата от печени зелени домати




Няма да повярвате колко е вкусна и различна тази салата, с вкус на есен.
Рецепта е от книжката "Стара ловешка кухня"., а аз я научих от чаровната Или! Правя я за втори път, чудесна салата!


Необходими продукти:
Продуктите са ориентировъчни.
1 кг зелени домати
1/2 к.ч. захар (или по-малко)
олио - около 30 мл
8 печени червени чушки (за контраст, но може и зелени)
1 глава чесън (аз сложих на прах, другия ми дразни стомаха)
магданоз
сол




Приготвяне:
Измиват се 1 кг зелени домати и се нарязват на филийки в тавичка. Поръсват се със сол на вкус, половин кафена чаша захар и олио колкото за салата. Така приготвената тава се пече във фурната като от време на време доматите се разбъркват да не загорят. Като омекнат се пресипват в салатиера, прибавят се печени чушки, нарязани на парчета, скълцан чесън на вкус и магданоз.

Аз сгреших, като снимах в тавата, йената, в която пекох, защото личи пръскането при печене и снимката не е приятна гледка. Но я оставих, защото контраста на тези снимки на самата салата е по-добър, от сервираната в чиния.















4 коментара:

  1. Майка ми прави подобна туршия / с печени домати /.Става много вкусна.Ще изпробваме тази салата Веси.Стига да намеря някъде сега зелини домати.Чудесна е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване