сряда, 20 октомври 2021 г.

Нахутена яхния с пиле и булгур

Рецептата е на Инчето, при нея винаги е вкусно и красиво. При мен е по-скоро първото, нооо, когато се пенсионирам:)) и имам време, живот и здраве в необозримо бъдеще, обещавам да се старая повече от към красотата и да отделя време и за обучение по фотография.



За кърито с нахут и пилешко

2 глави лук
1 голям морков
1 червена чушка
200 гр чери доматчета 
2 супени лъжици куркума
2 супени лъжици къри 
700 гр пилешко филе
2 малки консерви сварен нахут - по препоръка на Ина го обелих, предната вечер пред телевизора. 
пилешки бульон 
4 супени лъжици пшеничено нишесте
черен пипер
олио
магданоз
сол


за булгура
1 и 1/2 ч. ч. булгур
3 ч.ч. пилешки бульон
сол
1 чаена лъжичка куркума




Пържа пилето, нарязано на хапки в  олио от всички страни. около 15–20 минути.
Добавям нарязаните лук, морков и чушка за около 10 минути и добавям куркумата и кърито. Разбърквам за около минута, колкото да се запържат леко. Прибавям нахута и пилешки бульон, който трябва да покрива леко месото и нахута и сол. Оставям на котлона да се вари около половин час, после добавям чери доматите. Варенето продължава още 15–20 минути. Разтварям в малко вода нишестето и го добавям. Разбърквам. Когато се сгъсти, свалям от огъня. Добавям нарязан магданоз при сервирането.
Можете и само така да го сервирате, или върху сварения булгур или ориз, както е при Ина.

Прибавям булгура към врящия пилешки бульон, посолявам на вкус. Захлупвам с капак и варя  на слаб огън, до готовност на булгура. Свалям от огъня. Сервирам го с пилешкото с нахута.


2 коментара:

  1. Веси,
    Моята баба правеше навремето подобно ястие.Много вкусно, красиво.При това е и сезонно на прага на зимата.Чудесен е булгура от Турция.Специално по - едрия.Навремето булгура в България беше много вкусен.Явно сега сортовете пшеница са други и няма този специфичен вкус.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, честно казано, аз допреди няколко години не бях и чувала за булгур, камо ли опитвала. Но ми харесва. Нахут също мама, баба не са готвили, но и той ми допада. А това ястие, по идея на Инчето се оказа много вкусно.

      Изтриване