понеделник, 24 май 2021 г.

Бърза пилешка пържола от бут на тиган

 При Пепчо попаднах на тази вкусотия.

Продукти: 

4 пилешки пържоли от бут
2-3 с.л. сок от лимон
3-4 с.л. зехтин
черен пипер
сол
40 мл бяло вино
1 с.л. мед
2-3 ск. чесън

Приготвяне:

Пържолите се измиват, почистват и подсушават.По кожата се правят няколко плитки нареза.
Посоляват се леко, прибавят се зехтина и лимоновия сок и се разтриват с  ръце.
Тиган с капак се загрява на котлона.Пържолите се поставят в тигана с кожата надолу, между тях се пускат грубо смачканите скилидки чесън и се затварят с капак.
Оставят се така за 5-6 минути да се пържат/задушават, след което се обръщат от другата страна за още 5 минути Меда се разтваря във виното. Прибавя се при пържолите в тигана и отново се затваря с капака.
След 2-3 минути пържолата се обръща отново върху кожата и готви още 2-3 минути, вече без капак. Така течността се изпарява, а на дъното остава съвсеем малко гъсто сосче, което намазваме върху извадените в чинии за сервиране пържоли.
Поръсват се веднага с черния пипер.

Аз поднесох с картофи по рецепта на Джейми Оливър.








6 коментара:

  1. Много бърза пържола Веси.Наистина много лесна за изпълнение рецепта.Прекрасно изглежда.
    Поздрави от Варна !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бързи, и вкусни:) Поздрави и за теб, и за морето, Ели! Тази година планираме почивка на Свети Константин и Елена, ще ти пиша на имейла скоро (мисля, че го имам), може да изпием по кафе някъде?

      Изтриване
  2. Чудесни пържоли, Веси! Много ги харесвам и аз на тиган :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесни са, несъмнено, при тебЕ месО лошо нЕма!

      Изтриване