неделя, 2 май 2021 г.

Христос Воскресе!

За избора дали да бъдеш раб Божии или слуга на Сатаната!


Човек понякога среща трудности и изпитания по пътя си, всеки сам знае тежестта на кръста си. В такива моменти всеки си казва "това пък откъде ме сполетя" или "защо на мен", дори понякога "чии грехове изкупувам" или "какво лошо направих, че да заслужа това". Обвинява късмета си, страда, гневи се, но носи ли вяра в сърцето си, смиряа се. Анализира, преценява, пак страда и пак се гневи...

Наскоро гледах по "Канал 1" някакво предаване, коментираха религиозни теми. В студиото беше игуменка от Драгалевския манастир. Не знам какво ме накара да се заслушам, но много ме впечатли тази блага жена. Отначало диалога вървеше трудно за водещия. Игуменката сякаш отговаряше с една дума, с големи неловки паузи. Оказа се, че това е нейния стил и начин, да говори бавно и премислено, несравним с празнодумията, които сме свикнали да бликат от телевизора, на скороговорка. Водещият я провокираше с въпроси за секса, за желанието на младите момичета да прелъстяват, въобще за плътското. А игуменката съумяваше да бъде харизматична, да обяснява простичко и логично, без да бъде крайна в изказа си. Говори и за прошката и разкаянието...Предаване, което ме остави пречистена и някак ми стана леко на душата. Тази чудна жена извърши психологически сеанс върху мен...

Но думите, които каза на финал, отново простички, но ясни и категорични, бяха изпълнени със смисъл, смисълът, които ни убягва понякога, въпросът на който трябва да си отговаряме всеки ден, при взимането на всяко решение, и пътят, по който избираме да вървим.

Засегнатата тема бе свободата:

"Няма свободен човек. Свободен може да бъде само Бог! Простосмъртия не е свободен. Той има единствено свободата да избере дали ще бъде раб Божии, или ще бъде слуга на Сатаната!"

Това е дилемата, която трябва да решаваме всеки миг! И когато ни налегнат трудности, да знаем, че това е изпитание на вярата ни, дали ще устоим във вярата си, дали ще живеем богуугодно, предпазвайки се от грехове, или ще загубим човешкия си облик и ще се отвърнем от Бог. Защото той единствен не би се отвърнал от нас, би простил греховете ни и би ни дал сили да се справим със всичко! И най-вече да бъдем хора, такива, че да се харесаме на себе си, тогава, когато останем насаме!

Христос Воскресе!



































45 шарени яйчица и 8 козунака по три рецепти - това са  творенията ми на Велика събота!

2 коментара:

  1. Веси,
    и аз гледах това предаване.И при мен породи същите чувства.Но аз отдавна съм разбрала,че Православието е истинската вяра и не я смесвам с чужди учения - йога, Дънов и други.Тази игуменка беше с точна, много ясна мисъл, твърдо отстояваше истината.Макар,че като че ли изглеждаше,че и вадят думите с ченгел.Но всяка дума беше точно премислена, без празни приказки.Ясен, точен и правилен български език.За разлика от много други, дори управници, които говорят неправилно езика ни.Това е Дар Божий за тази игуменка.Слава на Бога,че успяхме да видим и се насладим на нейното изказване.
    Всеки се подготвя за празничните Великденски дни.Чудесно си се представила и ти.Много красиви яйца и козунаци !
    Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, пак не можах да те поздравя на време. Но жива и здрава бъди, за тези пожелания от сърце, никога не е късно. Радвам се, че и ти си гледала това предаване с тази чудна жена! За мен винаги вярата и религията са били две отделни неща. Колкото до Дънов...буди интерес у мен, но все не намирам време да прочета повече за него и учението му.
      Прегръдка за теб!

      Изтриване