сряда, 28 април 2021 г.

Велики четвъртък е!


 "Велики четвъртък е – ден за смирение и въдворяване на мир в душите ни. Много духовни учители казват, че изворът на щастието е в самия човек. Защото ако нашето щастие и покой зависят от външни обстоятелства, от заобикалящите ни, с всичките им мъки, болки и проблеми, естествено няма как да постигнем пълен вътрешен покой. Защото светът навън ври и кипи. Светът вътре в нас е такъв, какъвто ние сами го изградим. Колкото и да звучи просто, вероятно това е сред най-сложните уроци, които човек научава през земното си въплъщение.

Егото е необходимост, без която животът е невъзможен. Но пак то – егото, ни пречи да въведем в себе си хармония и спокойствие. То ни провокира да се състезаваме, да успяваме, да бъдем над, повече и по-добри от другите, то е анти-спокойствие, една вечна борба за място под слънцето.
Смирението е пътят, начинът да се постави юзда на егото и да се постигне чистото радостно съществуване, за което всеки човек – осъзнато или не, мечтае. Така че смирението е живот в мир и помирение с всички, включително със себе си. Да не укоряваш, да не съдиш, да прощаваш, разбирайки дълбочината на всичко, което се случва.
Как да претворим смирението в един обикновен човешки ден? Това можем да направим ритуално на Велики четвъртък, повтаряйки прочутото „прекланяне“ на Иисус пред неговите ученици, символично закодирано в умиването на краката им. Днес ние няма да мием крака, нито да се прекланяме пред другите, а ще направим нещо още по-трудно – ще се преклоним пред самите себе си и ще въдворим мир във вътрешното си пространство.


На Велики четвъртък е добре да изхвърлим от живота и ума си всички обиди и негативни чувства, които сме натрупали към околните и към себе си."

Дори не помня от къде съм копирала този текст, но не е мой, просто много ми допада!

2 коментара:

  1. Чудесна публикация Веси.Смирението, покаянието за грехове и доброто, което човек прави за ближните е най - важното, което може да изведе човека към Бога.А празничните дни ни показват,че няма смърт.Христос победи смъртта.Обичта към Бога и към ближния е най - важното, което човек трябва да следва по пътя си на тази земя.
    Бъдете здрави и благословени !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е така, то следвам тези принципи без да ми коства нищо, така съм устроена. По-трудно ми е да се справям с гнева срещу лошото...Благодаря ти за топлото отношение и неизменното присъствие в блога ми!

      Изтриване