понеделник, 1 март 2021 г.

ЧБМ с Панакота а ла Капрезе

Като дете съм на този ден, вълнувам се много преди него, избирайки красиви мартенички, все се каня и сама да изработя, и всяка година не успявам. Връзвам на всекиго мартеничка с добри мисли и я наричам да носи здраве и усмивки! И черпя виртуално с предястие в бяло и червено, да ни е топло на душите!

Пана кота в бяло и червено. Идеята е на вълшебницата Ева Тонева.









Продукти:
200 мл готварска сметана 30%
200 мл прясно мляко
100 гр Моцарела
5 гр желатин
сол и бял пипер на вкус

За желето:
200 мл доматен сок
сол и черен пипер на вкус
5 гр желатин




Начин на приготвяне:
Накиснете желатина за крема в 2 с.л. студена вода и оставете да набъбне. Загрейте до кипене сметаната и млякото.
Дръпнете от огъня, добавете желатина и хубаво разбъркайте. Добавете сиренето и бъркайте, докато се разтопи.
Подправете със сол и пипер. Разпределете половината от сместа в чаши, поставете ги наклонени вподходящ съд, аз полвах дълбока йеня. Охладете за 3-4 часа.
Залейте желатина за желето с 2 с.л. студена вода. Оставете да набъбне и загрейте на водна баня до разтварянето му. Прибавете го към доматения сок, подправете със сол и черен пипер. Налейте почти половината от сока в чашите и оставете да желира.
После следва останалата част от крема и накрая доматения сок, вече в изправена чаша. Можете да ги редувате както ви харесва, дори само хоризонтално на два пласта.
При работа с желатин гледайте неговата температура и тази на течността, в която го наливате да са близки, иначе ще се пресече. След всеки слой се изчаква отново да стегне, преди да се налее следващия.


Украсих със стръкче валериана, но понесох тази чудесна пана кота с пресно песто от босилек, уви нямам снимка с пестото.













6 коментара:

  1. Хей, кой не си е прибрал коледната украса :)
    Чудесно предястие, Веси, много свежо и колоритно! За пестото от босилек не се и съмнявам, че ще пасне идеално тук.-
    Честита Баба Марта! Живи и здрави, много радости на всички у вас да носи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа, Пепи, не, прибрала съм си я навреме. Просто рецептата е приготвена и снимана около коледните празници, но тъй като тогава не съм стигнала до публикация, ми се видя подходяща и за Баба Марта рецептата - бяло и червено. Аз все така закъснявам с публикациите - много дини под една мишница:(

      Изтриване
  2. Веси,
    прекрасна панакота.Много тематична и празнична.Прекрасно ще се съчетае с пестото.Много красиво изпълнение.Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване