петък, 8 януари 2021 г.

Пълнено пиле с тиква, ориз и кестени

 

Това е едно фантастично ястие, не се шегувам, аз се влюбих във вкуса му!
Убедих съпруга ми, който не си пада по нетрадиционни гозби, да опита преди да му кажа какво съдържа. Одобри го съвсем, дори когато разбра съставките и си хапна с удоволствие. Тиквата е нарязана на дребно и не се усеща, т.е. усеща се само нещо вкусно. Кестените също, самата аз очаквах, че ще са твърди, напротив - като масло се топят.
Отдавна бях хвърлила око на рецептата, от списание Кулинариум, на Билла, броя от септември 2018 г. Е, приготвих я, малко преди празниците, но чудесно би стояла на празничната Коледна или Новогодишна трапеза, а също и във вариант с пуйка, гъска, патица, предполагам.

Горещо препоръчвам да приготвите ястието, ще ви учуди вкуса му!




"Когато улиците се покрият с жълто-червен килим и кестени се затъркалят из градините, значи е дошло време да сменим сезоните и в кухнята" 
Е, в днешно време кестени и тиква може да намерим не само есента, но и цяла зима. На мен ми баха останали варени и белени кестени и бях прибрала кутя във фризера.
Много преди картофите и царевицата да се установят трайно на континента ни, кестените са били основна храна на много хора. От тях са правили брашно и хляб. Спасили са много хора  от глад и затова са ги наричали хляба на бедните. Голям техен плюс е, че съдържат комплекс въглехидрати, а съо и факта, че в тях няма глутен. минус е, че се бели трудно двойната им люспа, когато са сварени или печени, и трябва да се действа бързо, докато са горещи. Със съпруга ми белихме 1 кг няколко часа, дребни бяха. В кулинарията, освен в сладкиши се ползват за плънка, а също и бира и ликьор, голямо разнообразие от рецепти с кестени има в кухнята на Корсика.

Но, да започваме:





Необходими продукти:
1 пиле
300 гр предварително сварени и обелени кестени
400 гр тиква цигулка
100 гр ориз
200 мл пилешки бульон
1 глава лук
1 стрък розмарин (нямах пресен и сложих сушен)
20 мл зехтин
60 гр масло
сол и черен пипер на вкус





Начин на приготвяне:

Нарязания на ситно лук се запържва в зехтина, като омекне се добавя и нарязаната на дребни кубчета тиква, щом и тя се запържи се слага измития и отцеден ориз, разбърква се След няколко минути се налива бульона и сеготви до изпаряването му. Добавят се розмарина и кестените и се разбърква, овкусява се с черен пипер и сол и половината масло. Пилето се намазва със сол и пипер и с маслото, пълни се и се зашива с конец или клечки за зъби. Поставя се в тава, около него се слага останалата плънка и се налива 200 мл. вода. Пече се около 50 минути в загрята фурна на 200 градуса с вентилатор. 












4 коментара:

  1. Веси,
    много интересно е това ястие.По принцип не сме почитатели в нашия дом на кестените.Но по Средиземноморието навсякъде ги пекат и предлагат.Полезни са, явно зависи и как са приготвени.А тиквата ни е любима.Ще изпробвам рецептата, много ми хареса.
    Поздрави и весели януарски предстоящи празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, рецептата е неустоимо вкусна!Аз обичам и кестени, и тиква, и в сладък, и в солен вариант. Непременно опитай!

      Изтриване
  2. Веси,
    много интересно е това ястие.По принцип не сме почитатели в нашия дом на кестените.Но по Средиземноморието навсякъде ги пекат и предлагат.Полезни са, явно зависи и как са приготвени.А тиквата ни е любима.Ще изпробвам рецептата, много ми хареса.
    Поздрави и весели януарски предстоящи празници !

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    много интересно е това ястие.По принцип не сме почитатели в нашия дом на кестените.Но по Средиземноморието навсякъде ги пекат и предлагат.Полезни са, явно зависи и как са приготвени.А тиквата ни е любима.Ще изпробвам рецептата, много ми хареса.
    Поздрави и весели януарски предстоящи празници !

    ОтговорИзтриване