вторник, 26 януари 2021 г.

Сованка от Разградско

Много от вас не биха и прочели тази рецепта, от тези, които ще я прочетат, мнозина не биха я приготвили никога, толкова е простичка... Но аз съм от останалите, които непременно опитват такива автентични български (и не само) ястия.

Рецептата е от една малка книжка, издадена от "24 часа" през 2009 г. с 45 рецепти от цяла България! В тази книжка една от рецептите е от самоковския край, от моята баба - рецептата за Каша от киселец. Друг интересен факт е, че в книката присастват рецепти на шестима познати, между които моите приятели - Жорето Бордовски, Пепа Стоева и Пеполина.

Рецептата, която ви предлагам е приготвена от баба Бена от село Кривня, Разградско.

На мен много ми се услади.



Необходими продукти:
1 връзка пресен лук
2 сушени червени чушки
700 мл прясно мляко
2-3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
2-3 с.л. олио
чубрица
сол
магданоз



Приготвяне:

Нарязват се на ситно лука и чушките, запържват се в олиото. Прибавя се брашното, разбърква се, следва червения пипер и след минута млякото. През цялото време се бърка, за да не загори. Добавят се солта, чубрицата и ситно нарязания магданоз.













4 коментара:

  1. Не само, че я прочетох, задължително ще я направя, а и името веднага ми привлече вниманието! Това за мен е нарицателно на най-българско. Благодаря, Веси, разкошна е твоята сованка! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оказа се, че имам вече рецептата в блога си, а съм забравила и пак я пускам. Е, нищо - колкото повече, толкова повече:),бе казал един герой...

      Изтриване
  2. Веси,
    точно такива рецепти обичам от старата българска кухня.Вече доста много във всички блогове се предлагат рецепти с много продукти, отнемащи и повече време за приготвяне.Ще я приготвя тази рецепта, прекрасна е.
    Поздрави от сърце !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичам да опитвам и нови неща, но понякога и на мен ми идва в повече модерната кухня. В "Мастър шеф" например толкова вече се отдалечиха от "нормалната храна", че повечето неща не бих искала и да опитам. Много обичам обаче автентични, стари български рецепти, дори и да се леко променени, но да се усеща българския почерк.

      Изтриване