неделя, 27 декември 2020 г.

Торта Коледни елхи за Стефанов ден

Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се, че то крепи хармонията в света, защото свързва небето, земята и подземието.

Коледната елха се е превърнала в символ на духа на Коледа, на духа на Рождество!
Зеленият цвят символизира силата на живота през годината. 
Острият връх, насочен към небето - посоката на човешката мисъл - нагоре. 
Топките са като планетите, а звездата, която грее от върха, е пътеводната Витлеемска звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус
Червеният цвят по Коледа ни напомня за огъня на живота. 
Венецът, или кръгът символизира любовта, която е нескончаема, като един непрекъсващ кръг на привързаност. 
Светлините на коледната елха са искрици от божествената светлина. И когато я открием за себе си, с помощта на силата на Светия Дух я даряваме и на другите.

Стефанов ден е тритият и последен ден на Коледа, след Христовден и Божич. Стефан е първият от седемте ученици на Исус, наречени дякони, избрани веднага след възкресението му, да се грижат за християнското общество. Св. Стефан е и първият християнски мъченик, платил с живота си за христовата вяра.

Според традицията днес се "затваря кръгът" на старата година.


Честит имен ден, Стефи!

Моето пожелание  се състои именно в това, което символизира тортата - хармония, сила, мъдрост, посока, светлина, топлина, огън, любов, отдаденост, щедрост, жертвоготовност, стабилни корени, здраве! 
Получавайки всичко това, не забравяй да го даряваш и ти - в това е тайната на истинското щастие! 
Много малко са нещата, които не зависят от нас - донякъде здравето и живота, всичко друго можем да променим - с Вяра, с Надежда и с Любов!


Необходими продукти (закупени от Лидл):
1 пакет бишкоти Савоярди
250 гр маскарпоне
300 гр крема сирене 
400 мл течна сладкарска сметана
150 гр захар

за напояване на бишкотите:
1 ч.ч. гореща вода
1 с.л. разтворимо кафе

за декорация:
3 фунийки за сладолед
100 гр черен шоколад
ситни златни перлички
ситни коледни перли в бяло, зелено и червено
сребърно-бяла коледна декорация от перли, снежинки и снежни топки
кокосови стърготини


Начин на приготвяне:

Ринг за торта се поставя върху поднос, аз поставих директно върху кутията, с която ще пренеса. Бишкотите се напояват една по една и се редят по ръба на ринга, леко се прилепват. На дъното също се поставят бишкоти. За крема се смесват маскарпонето, крема сиренето, сметаната и захарта, разбиват се за кратко. Маже се с крем отдолу, и отстрани, от вътрешната страна на бишкотите, нов ред бишкоти, крем, до изчерпване, като горния пласт е от крем. ръси се кокос върху крема и се порълва от декорацията, при мен от най-едрата. 
Шоколада се стопява на водна баня и в него се овалват фунийките. Поставят се върху хартия за печене, да стегнат. Върху хартията се правят с лъжица три кръга, с диаметър основата на елхите. Веднага се поръсват елхичките  с трите вида украса, като леко се накланят, с пръст на върха, да се поръсят добре. Поръсват се и с кокоса. След стягане се отлепват от хартията елхите и кръгчетата. Дъното на елхите се топва в стопения отново леко шоколад и се слепват за кръгчетата. Поставят се върху тортата, целта е да не се навлажнят фунийките, ако ги поставим директно върху крема. Капва се капчица шоколад на върха и там се закрепват - звездичка, сребърно топче и снежна топка. Ръсва се отново кокос и нашата торта е готова. Накипрените елхички - златната, сребърната и шарената се конкурират коя е по-празнична!























2 коментара:

  1. Честит и благословен да е именника.Чудесна и много красива зимна торта.Здраве, благословение, мир, благодат и сбъднати мечти да съпътстват живота на цялото Ви семейство.
    Поздрави и Наздраве !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели, от твоите уста - в Божиите уши...

      Изтриване