неделя, 8 ноември 2020 г.

Архангелови хлебчета за празника на моите скъпи момичета - майка и дъщеря


Дълголетие, здраве, късмет, вътрешна хармония - това са днешните ми пожелания към скъпите ми същества!



Идеята за тези хлебчета е на Нафи, която беше пуснала клипче от страницата във ФБ. Получиха се празнични и фантастични на вкус, много ми допаднаха.


Необходими продукти:
750 гр брашно тип 500
6 гр сол
1 кубче с мая
360 мл прясно мляко
2 яйца
90 гр стопено негорещо масло


За плънка:
около 100 гр омекнало масло
150 гр настърган кашкавал
150 гр настърган чедар
2-3 с.л. нарязан магданоз










Приготвяне:
Омесваме гладко тесто от горнита продукти, като последно добавяме маслото. Оставяме да втаса на топло за 1 час. Аз месих в машината за хляб. Изважда се, за кратко се премесво и дели на 8 равни части. Разточваме едно топче на правоъгълник, намазваме го с мекото масло, поръсваме с кашкавал, чедар и магданоз, отгоре поставяме втори разточен правоъгълник. Минаваме отново с точикта отгоре, да се слепят. Режем на 8 ленти, по късата страна. Намазваме през едно с мекото масло. Поставяме едно ненамазано правоъгълниче върху намазано. Притискаме в средата по дългата страна с шишче, усукваме и поставяме в тава, застлана с хартия или фолио за печене. Така постъпвамес всяка друга двойка топчета, т.е. ще имаме 4 правоъгълника, разделени на 8 лентички (които на 4 хлебчета) и ще имаме общо 16 хлебчета от тази доза.
При мен се получиха дме големи тави. Оставят се да втасат за 20 минути. Намазват се с един жълтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко и се слагат във фурната да се пекат на 180 градуса до зачервяване. 



















2 коментара:

  1. Веси,
    строхотни празнични хлебчета.Ще се възползвам от идеята.Идват празници.Чудесно изглеждат тези хлабчета, много красиви, а и вкусни, не се съмнявам.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване