неделя, 15 ноември 2020 г.

Щоколадова торта с шамфъстък и бейлис - рецепта

 













Необходими продукти:
Блат:

480 гр брашно
400 гр захар
600 мл вода плюс 2 ч.л. кафе, разтворимо
60 гр тъмно какао
4 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л сода бикарбонат
1 с. л. бакпулвер
200 мл олио
ванилия

Приготвяне на блатовете:
Добавете какаото към топлото кафе и бъркайте до неговото разтваряне. Смесете брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта в купа. Добавете яйцата, олиото, ванилията, кафето и разбийте с миксер на средна скорост. 
Подгответе две тавички с диаметър 25 см., или изпечете блатовете на две части. Изрежете от пергаментова хартия кръг за да покриете дъното на тавата и я намазнете. Аз пекох в една тавичка, като измерих сместа и разделих на две! 
Печете в предварително загрята на 180 градуса около 30 мин, проверете за готовност с дървен или метален шиш. Поставете блатовете върху метална скара за охлаждане. След изстиване разделете всеки блат на две части, аз го правя със специален лък.











Кафяв ганаш крем:
300 гр тъмен шоколад 60 %
50 гр млечен шоколад
400 мл. сладкарска сметана
40 мл бейлис 

Загрейте сметаната до момента преди завиране. Изсипете шоколада и бъркайте с метална лъжица, добавете и алкохола, след което оставете сместа на хладно, като разбърквате от време на време.



Бял ганаш крем:
200 гр бял шоколад
140 мл сладкарска сметана
40 мл бейлис
100 гр ядки суров шам фъстък
Процедирайте по същия начин, като с кафявия шоколад.


За декорацията:

100 гр бял шоколад
1 с.л. олио
натрошени ядки суров шамфъстък
1 ч.л. чай матча








Сглобяване на тортата:


* Ако желаете тортата да е по - сочна, затоплете 1 ч.ч. сладкарска сметана. Полейте блатовете с по 5 -6 с.л.




Поставете един блат върху поднос. Нанесете от вече охладения и сгъстен бял крем, отгоре разпределете половината ядки. Поставете втори блат, разпределете 1/3 от кафявия ганаш, пак блат, бял крем с ядки, блат, 1/3 кафяв ганаш, измажете тортата с останалата част от крема, заравнете.
Стопете белия шоколад за декорацията на водна баня, добавете олиото и разъркайте до хомогенност. Полейте по края на тортата, по борда, така че да се стече отстрани. Поръсете с натрошени ядко шамфъстък от вътрешната страна на белия шоколад, добавете и матча на прах, за засилва не на цвета. Оставете в хладилника да стегне.


Тортата стана чудесна - много вкусна, наситено шоколадова. Суровата ядка само не ми стоеше добре в крема, особено овлажнена.


Ще има и втори вариант, да спазя едно обещание:)




Рецептата е от тук.

















Втори вариант на тортата


Рядко повтарям торта, дори много да ми е харесала, все ми се иска да опитам нещо ново.
Но тук обещах на колегите, почерпих ги с разни други нещица, но те се изкушиха от снимките на тортата в блога и затова днес приготвях тази за гях.
Обаче аз съм си аз, не мога да спазя всичко точно.
Продуктите за блата са същите, но с по-малко какао, просто не ми стигна това, което имах. После погрешка във втората заделена смес за блат ливнах почти 50 мл сметана, без да искам. Е, разбърках и така го изпекох, просто леко по-рядка беше сместа, едва ли има вкусово разлика.
Направих по-малко шоколадов ганаш кафяв.
В белия ганаш сложих 1 бурканче крем от шамфъстък, закупен от Лидл, който трябваше да сложа в оригиналната торта, но забравих:)). Сложих и 1 .ч.л. чай матча, за засилване на зеления цвят. Страшно вкусен се получи така. Не съм слагала ядки от шамфъстък вътре в тортата.
Различна е технологията в кремовете. И двата крема, след добро охлаждане в хладилника разбих с миксер, получиха се по-обемни и въздушни.
Измазах тортата с част от кафявия ганаш.
Реденето на тортата си е същото.
След сглобяването направих по-течен ганаш с черен шоколад и с него полях цялата торта, така че да се стече и отстрани. По края отново поръсих с шамфъстък, а в средата поръсих златен брокат, който издухах леко с ветрило:)
Това е, надявам се колегите да я харесат и да и се насладят. Да им е сладко!













Снимка на парче от втората торта ще кача допълнително:)


2 коментара:

  1. Прекрасна торта Веси.Завиждам ти за търпението и упоритостта при правене на торти.Аз все нямам време, а вече и желание дори да правя сладкиши.Като чу ли отвикнах както да правя сладкиши, така и да консумирам.Но за повод и прекрасен човек тортата е страхотна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Твоята воля е за пример, да не консумираш сладко. Уви, ние така сме свикнали, че не можем без него, дори да знаем, че е вредно, но пък толкова вкусно е.

      Изтриване