събота, 21 ноември 2020 г.

Ден на християнското семейство и торта Барози

Мисля си, че за зрелостта на едно общество може да се съди по най-малката клетка в него - семейството. То е като представителна извадка на света около нас. Ако семействата са здрави и щастливи, то и света би бил по-добър и радостен. И обратното, проблемите, които ни заобикалят рефлектират върху семейството. Векове наред вярата и църквата са били тези, които са пропагандирали и възпитавали предците ни в светостта на тази връзка между хората. Днес и църквата е абдикирала от функциите си, и вярата сякаш е отслабена. Но аз вярвам, че рано или късно човек осъзнава, че семейството е неговия пристан, опора и вяра. Че си струва усилията, времето, смирението и търпението да го съградиш, да го пазиш, защитаваш и обичаш. Тогава си цял и споделен. 
Децата са най-ценния божи дар и дано всеки бъде възнаграден да ги има, защото такава е мисията на хората, за да го има света! От възпитанието им пък зависи накъде ще върви този свят! Желая на всички здраве, посока, пълнота  и смисъл! Жеая ви сплотени и здрави семейства! 


Днешното меню е печено пиле, картофени кюфтета, кисели краставички и много вкусна питка на кифлички, с плънка от сирене и с кренвирши (защото половинката си хареса от реклама кренвиршки). Десерт не успях да приготвя, но има плодове. Не успях да напиша рецепта за питката, по-натам ще е, но в блога искам да отбележа деня. Поразрових се в старите снимки и готовите рецепти и се спрях на тази чудесна торта.
Рецептата е стара, снимките към нея също, правена преди поне 5-6 години, а може и доста повече. Обаче си струва да я имам в блога си, защото е чудесна, а и лесна за изпълнение. Преди години и ни я представи  страхотната кулинарка и  дама - Диани!






Продукти:

250 гр тъмен шоколад
150 гр захар 
4 яйца
100 гр белени печени бадеми и 1 с.л. какао 2 с.л. захар
80 гр. масло
1 малка чаша бадемов аперитив или ром
2 с. л. мляно кафе 





Пршготвяне:
Леко запечените бадеми се смилат с 2 с.л. захар и 1 с.л. какао.
Разтопява се шоколадът с маслото на водна баня.
Разбиват се жълтъците  със захарта на гъст крем и към тях се добавят смлените бадеми, ром и кафе. Следва разтопеният с маслото шоколад. Разбъркватсе до поемане.
Белтъците се разбиват на пяна и се прибавят останалите съставки, като се разбърква леко. Смесват се шоколадова и белтъчна смес  до хомогенизиране.
Форма за торта 26 см се покрива с хартия за печене и върху нея се излива тортената смес.
Пече се 180 градуса за 10 мин., след което се намалява на 160 за още около 20 мин.. Проверява се с клечка, като е желателно, да не се превишават тридесет и пет минути - торта трябва да остане влажна.
Изважда се от фурната и се охлажда напълно.
Желателно е, тортата отлежи за една нощ преди сервиране 
Торта Барози е влажна и сочна, непосредствено преди сервиране, може да се поръси с пресято какао или пудра захар.

Преди да поръся съм поляла тортата с шоколадова глазура и нашарила с вилицата на къдрави ивици.
Украсата отстрани е с бадеми, филирани.













2 коментара:

  1. Чудесна е тортата Веси.Не се и съмнявам.Правиш чудесни и много красиви торти.Кога ти остава време, но и желание имаш.Прекрасни изненади правиш в това отношение на близки и приятели, а и чудесна трапеза по празници.
    Весели и благодатни празнични дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена, за хубавите думи. Обичам да правя торти, а повече обичам да радвам близки и приятели! Опитвам се да намирам време, но за толкова неща, за които искам - не успявам...Това е положението - в напрегнато време живеем! Много проблеми са ни на главите.

      Изтриване