четвъртък, 10 септември 2020 г.

Торта Кислород - символ на една любов на 31 години!




От прекрасния блог на Ина! Уникална! Особено крема. Блата не е точно моя, бих опитала и с друг.



Блатове:
2 големи яйца
50 гр захар
90 гр меко масло 
100 гр брашно
ванилия


Бял крем:
1/3 консерва от 397 гр подсладено кондензирано мляко
180 гр меко масло 
200 мл сладкарска животинска сметана
ванилия
1 ч.л. желатин
1/4 ч.ч. вода за накисване на желатина


Шоколадов мус:
120 гр подсладено кондензирано  мляко
4 жълтъка
1 с.л. какао
200 гр шоколад с повече какао
200 мл сладкарска животинска сметана
100 гр  масло
ванилия





Блатове:
Разбиваме маслото със захарта, добавяме  едно по едно яйцата, като  разбиваме с миксер. Прибавяме ванилията и брашното, разбъркваме. Разделяме сместа на две. Всяка част изсипваме във тортена форма с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене. Разстиламе сместа, като заравняваме с навлажнена лъжица, защото сместа е лепкава. Печем в предварително загрята фурна на 180С до зачервяване на краищата.  Готовите блатове оставяме да се охладят напълно.


Бял крем:
Разбиваме с миксер  маслото, прибавяме  кондензираното мляко, разбиваме.
В друга купа разбиваме сметаната и ванилията. Прибавяме сметаната към масления крем. Разбъркваме с лъжица. Накисваме желатина във водата до набъбване. Разтваряме го на водна баня, прибавяме го към крема и разбъркваме за кратко с миксер на слаба скорост.


Взимаме единия блат и го поставяме го в ринг. Отгоре изсипваме 2/3 от белия крем. Поставяме втория блат, изсипваме останалата част от белия крем и заравняваме. Поставяме в хладилник за около 30 минути.

Шоколадов мус:
Смесваме кондензирато мляко, разбитите жълтъци и разтвореното какао в 2 супени лъжици вода. Варим на слаб огън до сгъстяване (около десетина минути). Сваляме от огъня и веднага добавяме  маслото и предваритално разтопения на водна баня шоколад. Разбъркваме до хомогенна смес, доста лъскава и гъста. Към охладената смес добавяме разбитата на сняг сметана. Разбъркваме.


Изсипваме муса върху белия крем. Заравняваме. Оставяме за една нощ в хладилник. На следващия ден махаме ринга, украсяваме по желание. Най-добре консумирайте тортата след като е престояла поне 30-50 минути на стайна температура.

Аз само поръсих с какао.















4 коментара:

  1. Честити да сте, Веси! Здраве, щастие и усмивки! Любовта си я имате, нека е все така силна, здрава и ваша! А тортата е чудесна, както всичко друго, сътворено от твоите ръце! Весело изкарване и прегръдки и за двамата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виж кога ти отговарям, приятелко...Много те прегръщам! Нека ви се връща!

      Изтриване
  2. Веси,
    да сте благословени и честити още дълги години.Тортата е чудесна, много красива, особено в разрез.Бъдете здрави, а всичко останало щом има разбирателство ще се нареди.
    Поздрави и спорна седмица ! И едно голямо НАЗДРАВЕ !

    ОтговорИзтриване