петък, 14 февруари 2020 г.

14 февруари и чийзкейк

Толкова е хубаво...да помниш неща, случили се преди цели 32 години, и преди тях, и усещанията и чувствата ти да са дори по силни от тогава! И днешния празник е такъв, наш си мъничък празник, който обаче не пропускаме да отбележим, по един или друг начин, но да го помним...и да ни е хубаво! Понякога дори се шегуваме, че Свети Валентин е измислен заради нас, тъй като доста по-късно, след демокрацията разбрахме за него. 
Та така - три в едно, две в едно, но най-вече едно си празнуваме!
Бяхме планирали да пътуваме за два-три дни, но времето ми се стори прекалено студено за екскурзия( нали съм си зиморничава), а не ми се стои по  хотелите.

Макар да съм два дни отпуск, или може би точно затова, го давах лежерно, правейки каквото ми се прави, затова и не направих на всяка цена десерт "уау", а просто един обикновен чийзкейк, излъгах - два, единия за децата. Избягах този път и от любимия шоколад, но това не значи, че скоро няма да има и шоколад:)

Ето и непретенциозния ми десерт, надявам се, че ще ни хареса.




Необходими продукти за два малки чийзкейка 
(единия с диаметър 18 см , а другия с размер 20/20 см):

1 пакет бисквити от 400 гр - купих от Лидл от тази седмица
125 гр масло
2 опаковки от по 400 гр крема сирене - натурално, пак от Лидл
1 опаковка маскарпоне от 500 гр
200 гр заквасена сметана - за олекотяване на вкуса
1 ч.ч. пудра захар
1 бурканче сладко от касис - около 350 гр, пак от седмичната на Лидл





Приготвяне:
Бисквитите смиламе в робота, добавяме маслото и пак пулсираме. Може разбира се да се натрошат и в хаванче или по друг начин.
Уплътняваме сместа в закопчаваща се форма или ринг, поставен върху поднос.
Крема сиренето, маскарпонето, сметаната и захарта разбъркваме добре с вилица, до хомотенност, малко гъста е в началото сместа, но после става по-рядка.
Изсипваме върху бисквитената основа. Отгоре разпределяме равномерно сладкото, аз направих не много плътен слой, но можете и да покриете изцяло.
Престой в хладилникаи готово. Моите десерти престояха от снощи, но ще ги хапваме по-късно.
Можеше да направя по-гъст крема, като не сложа сметаната, или пък добавя сгъстител или желатин, но така ми допада повече вкуса, нищо, че визията не е добра, предполагам, че ще хапваме с лъжица, а няма да може да се отреже парче за снимка:)





Обичайте се!
Дарявайте любов, за да я получавате - истинска и неподправена! 
Дали ще празнувате, или не, и как, това не е важно! Направете го така, както на вас ви харесва! Е чашата вино днес е задължителна:)

Моето чайче от резене е следобедно:)









2 коментара:

  1. Веси,
    аз празнувам празниците по стар и нов стил.От баба ми знам стария стил и затова отбелязвам празника както се празнуваше преди години.Чудесен ти се е получил чийзкейка.Изглежда прекрасно .
    Поздрави и усмихната, спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Ели, в случая ние си празнуваме наша си годишнина!

    ОтговорИзтриване