понеделник, 6 януари 2020 г.

Йорданов ден с добруджански тутманик с мас и праз лук


Честито на всички, които празнуват днес имен ден!

Моят скъп дядо се казваше Йордан! Загубих го внезапно и нелепо, когато бях едва на 18, това беше и първата загуба на близък човек... Дори след толкова години, и днес очите ми се насълзяват при спомена за него, но ме топлят и само прекрасни спомени. Много го обичах!


Рецептата, която ще представя днес, в негова памет не е от Софийския край, не е и приготвяна в семейството, но е простичка, селска рецепта, която ми напомня за тези, отдавна минали времена. Тутманика е от книгата на Манчев и Шишков, с която не само аз се снабдих, но и доста приятели надявам се зарадвах.  Вместо мас стопих сланина, не съм слагала масло, т.е. направих малки промени и ще напиша моя вариант.


Добруджански тутманик с мас и праз лук



Продукти:

1 с.л. олио
кубче сланина, около 100 гр
3 стръка праз лук
250 гр сирене

600 гр бяло брашно тип 400
200 пълнозърнесто грахам брашно
50 гр прясна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
4 яйца
250 мл топла вода











Приготвяне:

Тестото месих и втасвах в машната за хляб, но може и на ръка да замесите. Когато втаса, нарязах сланината на малки парчета и стопих в една с.л. олио, извадих. В маста добавих нарязания праз лук и задуших до омекване, дръпнах от котлона.
Тестото разделих на 4 равни части, но според мен няма смисъл, може да се разточи цялото. Поръсих четирите правоъгълника с праз лук и натрошено сирене, на рула, които нарязах, всяко на по 6 парчета. Т.е. получиха се 24 рулца, които наредих в намазнена тава прави. Оставих да втаса и пекох в загрята фурна на 180 градуса до готовност, до суха клечка и приятен загар.
Хрупкава коричка и мека вътрешност.
С доматена супа и допълнително сирене е чудесен!

2 коментара:

  1. Веси,
    по нашия край на това му казват погача или питка, а тутманика си го правят без мая, а със сода за хляб и пак си има сирене.Баба ми правеше такава питка, става чудесна с различен пълнеж - даже и с мармалад и орехи се получава добре.Но с праз и сирене е още по - прекрасна.
    Честито на всички именници ! Нека са живи и здрави ! Йордановци и Ивановци, днес е Ивановден по нов стил.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно в различните краища е различно и името, важно е да е вкусно, не как се казва.
      Малко тежичък ми дойде на стомаха за късна вечеря, но не устоях:)

      Изтриване