вторник, 3 декември 2019 г.

Коледно вълшебство - има го!



Преди дни случайно се заговорихме с един познат на тема Коледа, въпроса беше украсили ли са дома си. Изненада ме с отговора "Мразя Коледа!", последваха и обяснения, как 364 дни в годината сме лоши едни с други, мразим се, злословим, а на Коледа изведнъж ставаме добри, състрадателни, други. Украсите, лампичките, чорапчетата и прочее, били пък някаква напразна, излишна, снобска история. Сигурна съм, че има основание да мисли така, знам, че има защо да е толкова краен, за себе си със сигурност е прав, може би е прав и по принцип. Спомнихме си какво бяха празниците, когато бяхме деца - идилична, семпла вечеря, с цялата фамилия, сплотеност, която възрастните успяваха да постигнат... Постепенно празниците наистина се комерсиализираха, материалната страна е повече от духовната...
Обаче...
За мен има и друго, и го е имало винаги - и то е - коледното вълшебство! 
Продължаваме да посрещаме Бъдни вечер в семеен кръг, спазваме традициите, аз лично много държа на тях, опитвам се да създам и аз този дух на смиреност, вяра, надежда, доброта...
Коледата пък обичам да е весела, празнична, да радвам околните с подаръци, с внимание, с домашна храна, с лакомства , с обич ...
Пораснах, остарях, но детото в мен си остана...и, да, коледната магия за мен съществува, и тя е в душата ми!
Искам да я подаря на всеки, или поне на добрите хора, дори на тези, които мразят Коледа!

Една от традициите у дома, откакто дъщеря ни проходи и проговори е коледното чорапче. Появява се на 1 декември и всеки ден добрия старец оставя по едно лакомство или дребно подаръче вътре, и така до 24. За Коледа пък отделно си има подаръци, за Нова година също. Не е нужно да са големи, и скъпи,  важно е да са избрани с Любов! Пък и кой не обича подаръци?!?
От около десетина години чорапчетата станаха две, а от миналата година вече се промъкваме тайно и пълним тези чорапчета. Оказа се, че дъщерята ги е прибрала и не знаят къде са. А вече е 3 декември. В близкия магазин очаквах да има, но уви - не ги били доставили. Чудо голямо, аз пък имам резервен план и веднага след работа запретнах ръкави! 
Ето, даже чувалчетата ми станаха по-симпатични от чорапите, пък и са създадени лично от мен - с цялото си майчино сърце!

Следвайки и моя бизнес план:)), бих ушила  още чувалчета!












 


Желая на всички добри хора да носят винаги в сърцата си коледното вълшебство, не го търсете другате, освен в самите вас, и го дарявайте и заразявайте околните!

Честит първи сняг!


2 коментара:

  1. Веси,
    при нас във Варна още сняг няма, но времето особено сутрин е много студено.Скоро сигурно ще имаме и ние сняг.Прочитайки думите ти си спомних и аз навремето как празнувахме празниците и по - специално Коледа и Нова година.Тези празници са се запечатали в съзнанието ми , защото има коледари и те обикаляха цялото село и пееха.А на Бабинден всички деца ядяхме варен фасул в гърне в пръстени гювечета и с дървени лъжици.
    Хубаво е да се спазват традициите, иначе как ще разберем в еднотипното ни ежедневие,че Христос се е родил, страдал и дал живота си за нашите грехове.За жалост тези празници са и тъжни за самотни, много бедни и страдащи хора.Но именно за това са даренията.
    Чудесни чувалчета си сътворила, страхотна сампла и красива идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, дано има сняг за Коледа - и при вас, и при нас, по-красиви ще са празниците с него. Дано донесе на всички това, от което имат нужда - на добрите хора - заслуженото, на лошите - доброта!

      Изтриване