събота, 21 декември 2019 г.

Коледни бонбони 2019 г.

Много лесни за направа. Измислих ги набързо, за почерпка на другия ден в службата. Чудесна идея-да се съберем през обедната почивка, колегите от етажа, да се почерпим и да си разменим подаръци. Поради липса на време смятах да купя  готови неща за хапване. Но мисля, че приготвеното лично носи други вибрации и послание, това, че си вложил усилия, труд, желание, време, за мен показва отношение. Затова реших да приготвя все пак нещо, макар  дребно и набързо.
На мен  ми харесаха бонбоните, макар че вида им не стана добър, защото вечерта не бяха стегнали, а на сутринта бяха прекалено стегнали в хладилника и трудно ги нарязах. Надявам се, че са били вкусни и на останалите.

С пожелание за повече светлина в душата и чистота в мислите!

 










Необходими продукти:
1/3 от консерва кондензирано мляко
150 гр бял шоколад
шепа сушени червени боровинки

1/3 от консерва кондензирано мляко
150 гр черен шоколад
захарни перли - червено и бяло

Приготвяне:
Стопява се на водна баня белия шоколад, аз топих в МВ, но ако нямате опит по добре изберете първия начин, да не пресечете шоколада. Поохладих и добавиш кондензираното мляко, разбърках, при което сместа се стегна леко, отново затоплих в МВ за кратко, до втечняване и излях получената маса в предварително застлана с хартия за печене кутийка с размери около 15/15 или 20/10, ползвах картонена. Отгоре поръсих обилно с червени боровинки, сушени. По същия начин приготвих и черния школод и излях върху белия с боровинките. Посипах за украса захарните перлички и прибрах в хладилника. Всичко това отнема не повече от 30 минути, дори 15. След като стегне шоколада се нарязва на квадратчета. Може да се сложи и в силиконови формички, но аз предпочетох този вариант.

Другия път бих стопила заедно шоколада с кондензираното мляко, или  бих загряла млякото и бих добавила стопения шоколад, защото така, както го приготвих леко стяга шоколада при добавяне на млякото. Също така бих смелила белия шоколад с боровинките, за да се споят добре двете смеси, слоя боровинки върху белия шоколад малко разделяше двата слоя.

6 коментара:

  1. Чудесни са ти бонбоните, Веси! А личното творчество и труд ги правят още по-прекрасни! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, Веси!
    Сигурна съм, че са се харесали на всички.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се надявам да са се харесали, с добри мисли ги приготвих! Благодаря ти, Ил!

      Изтриване
  3. Страхотни са ти бонбоните Веси, мога да използвам твоята идея.И на мен скоро ми предстои почерпка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да съжаляваш, ако ги направиш, Ели! Дано се харесат! Прекрасна Нова Година ти желая!

      Изтриване