понеделник, 25 ноември 2019 г.

Чорба от зелени домати

Вкусовете са странно нещо, нередсказуемо, знам го от опит от моето семейство, от приятелите, колегите...И става въпрос не само за храна. Но, да не се отплесвам. 
Тази чорбица, която за мнозина ще прозвучи немислимо, ми е много любима, от момента, в който я приготвих за пръв път, преди доста години. Толкова простичка и необичайна, но е идеалната есенна чорба, препоръчвам я гореща и подлютена, аз подправям с лют пипер. За мрачното и влажно време навън е просто незаменима. Спирам дотук с похвалите, защото, както казах има и такива, които или изобщо отказват да опитат, или отричат да им е вкусно.
За да проверите от кои сте, просто трябва да опитате, докато има зелени домати, аз даже си замразявам за зимата заради нея!

Проста, селска чорба, обожавам такива народни рецепти, а с домашна питка и нарязана на тънка шарена сланинка е съвсем, като някога, при баба и дядо....ухае на дом и уют.

Продукти:

4 зелени домата
1 глава лук
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. масло
2 с.л. олио
3 с.л.фиде
универсална зеленчукова подправка - моята е домашна
стрък целина
сол и черен пипер на вкус



Приготвяне:

 Нарязваме лука и го задушаваме в маслото и олиото. Прибавяме брашното и разбъркваме, добавяме червения пипер и наливаме вода, около 2 литра.
Режем на кубчета и доматите и ги добавяме,  слагаме подправката и солта и готвим чорбата на тих огън 15-20 мин. Слагаме фидето и нарязаната целина. Оставяме да покъкри няколко минути и подправяме с черен пипер, а при поднасяне и с лют червен.














2 коментара:

  1. Наистина е интересна тази чорбица Веси.Тя е лесна за приготвяне, непременно ще я пробвам, защото е подходяща за сезона, а и за постите в момента.Чудесно изглежда.Помислих,че е със застройка, но не е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен ми е много любима, дано се хареса и на теб, от брашното е по-гъста, и фидето.

      Изтриване