сряда, 13 ноември 2019 г.

Шоколадова торта с малини


Ето я и тортата за РД на дъщерята. Този път отделих много малко време на вида и, да кажем, че е най-обикновена украсата. Но и така се хареса на рожденичката, вкуса също ни допадна много.
Преди да ви покажа рецептата искам да благодаря на моята колежка Валя, която ми подари едно скъпоценно бурканче със сладко от малини, без семки. Естествено още тогава си представих вкуса на  тортата за  празника - шоколад и малини...дъщерята обича и двете.
Вале, огромно благодаря, ще се ревенширам някой ден!

На тази рецепта попаднах в pinterest и ми пасна идеално, естествено адаптирах, защото пък за разлика от мен, дъщерята не обича никак марципан, само трябваше да осъществя замисленото. Всъщност доста неща промених. Моята безценна приятелка Марианка Г. ми помогна  в избора на крем, а също и на глазура, както и със съвет, относно желето.





Продукти за блат 24 см:
60 г масло на стайна температура
30 г кафява пудра захар
1 ванилия
3 жълтъка
60 г течна животинска сметана
3 белтъка, разбити на сняг с 35 г пудра кафява захар
60 г брашно
40 г смелни орехи

Продукти за крема:
300 г течна сладкарска сметана
400 г натурален шоколад
500 г маскарпоне

Продукти за малиновото желе:
едно малко бурканче сладко от малини без семки 200 г
6 листа желатин - за около 500 мл течност
100 мл. вода

Продукти за глазурата:
150 гр. черен шоколад
125 мл. течна сметана
30 гр. масло със стайна температура

Още:
пресни малини за украса
чипс от черен шоколад
листа мента

 


Приготвяне:
За блата разбийте с миксер белтъците на сняг с пудрата цахар. Отделно разбийте на крем маслото с пудрата захар, прибавете жълтъците, сметаната и ванилията. Добавете към крема с маслото на порции разбитите белтъци, брашното и ядките, като  редувате, разбърквайки с шпатула.
Изсипете тестото в разкопчаваща се форма, с диаметър 24 см, покрита с хартия за печене. Печете в загрята на 180* фурна за около 15 минути до златист загар. Изпечения блат охладете на решетка.

За крема загрейте сметаната до завиране. Отсктранете от огъня и сипете начупения шоколад, Бъркайте до лъскав крем и охладете напълно на стайна температура. Смесете с маскарпонето и разбийте на ниска степен за кратко с миксер.

За малиновия пласт загрейте малиновото сладко за 1-2 минути.  Загрейте и желатина на водна баня, но да не завира, набъбнат в студена вода. След като се разтопи го смесете с малиновото сладко и разбъркате добре. Изсипете получената смес в застлана със стреч фолио тортена форма с диаметър по-малък, или равен на тортата. Поставете желето да стегне във фризера.

Сглобяване:
На дъното на поднос поставете блата и го стегнете с ринг. Върху блата сипете половината крем, заравнете. Върху крема внимателно обърнете стегналото се желе. Следва останалия крем, разпределен равномерно. Поставете тортата за 15 минути в хладилника.

За глазурата сметаната и шоколада се загряват на огъня, като постоянно се разбъркват до разтапяне на шоколада, сваля се от огъня и се добавя маслото, разбърква се. Тортата се изважда и залива с топлата глазура. Глазурата е страхотна и покрива идеално. Като стегне леко, наредете чипса.
Приберете тортата в хладилника за една нощ. Преди сервиране гарнирайте с малини и листенца мента.





Разреза не е никак добър, но празнувахме навън и едва след два дни си отрязах набързо парченце за снимка, което пренесох в кутия и така това некрасивичко..., а толкова равен беше пласта с желето, не знам защо тук изглежда неравно. Здраве да е!







6 коментара:

  1. Eха! Шоколад и малини! Нямам думи, прекрасна е, Веси! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. О и ти си имаш скорпионче:) Да ти е жива и здрава щерката!
    А тортата, тортата...просто великолепна! Само чакам повод да я приготвя...а защо не и без повод:)
    Кажи само две думи за шоколадовия чипс, от къде е, май не съм виждала такъв?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти:) Много благодаря за пожеланията, както и одобрението! Явно имаш опит със скорпи-тата:) Шоколадов чипс съм купувала преди от Кауфланд, а и от Т-маркет мисля, около шоколадите го търси, този път обаче купих от малко квартално магазинче до нас, за съжаление не запазих опаковката, продълговата, дълга около 20 см и широка около 10. Дано съм полезна.

      Изтриване
  3. Веси,
    прекрасна е тортата.Чудесно аранжирана за прекрасен празник.Да е жива, здрава и благословена твоята дъщеря.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване