събота, 26 септември 2020 г.

Попарата на баба

Сигурна съм, че не сте хапвали подобно нещо, макар да е съвсем простичко и обикновено. За мен това е вкус, който ме връща в детството, звучи като клише, но е истина. Баба приготвяше тази попара, после мама.
Отдавна не бях хапвала, и тази година се сетих, снабдих се с джанки и си я приготвих. Сама си я хапвах, половинката не пожела.


Необходими продукти:
около 1/2 кг джанки, в случая бяха червени, а на по-старите снимки, от село, са смесени, жълти и розови.
1 ч.ч. захар или на вкус
1 л вода
няколко филии по възможност стар хляб (според желаната гъстота)




Начин на приготвяне:
Джанките, водата и захарта се слагат на котлона и се варят до пълна готовност на джанките.
Хляба се натрошава в голяма купа или тенджерка и се залива с горещия компот. Може да се захлупи, да се задуши. Хапве се леко топло, но и студено е вкусно. Леко киселко, чудно. Само внимавайте с костилките:))













И снимка на домати от градината на село.




4 коментара:

  1. Интересно, Веси. Това е нещо като попара с пресен компот :) Мен с такова не са ме хранили ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, видя ли сега, то и аз не бях яла куркудена чорба:))

      Изтриване
  2. Веси,
    така правеше попара и моя прадядо.Даже заливаше стар хляб с марината от леко ферментирала туршия или варен пресен компот от плодове.Сега това е вече позабравено и едва ли младите ще консумират такова нещо.Но си е наистина простичко и много вкусно.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели! Това с туршията ми стана интересно. Да, сега едва ли следващите поколения ще ядат това. Но мисля, че трябва да го имам в блога си!

      Изтриване