петък, 14 юни 2019 г.

Киш с броколи, пушена сьомга и сирена




Рецептата е на Ани Шакарян, благодарна съм и! 
И макар тя да предпочита  да я хапва през лятото, аз реших я приготвих насред зима, и не съжалявам. 

Изключително  вкусен киш. Чудесна лека вечеря, когато снега се сипе навън, в компанията на чаша домашно вино от съседа Мариан:)
Едва сега и дойде ред да я публикувам, та ме подсеща да пробвам дали ще ми се услади и лятото.








Продукти за тестото:
220 г брашно
120 г студено масло на парченца
3 с.л. студена вода
1/2 ч.л. сол

продукти за плънката:
половин глава броколи
100 гр пушена сьомга
50 гр сирене Камембер

за заливката:2 яйца
200 гр заквасена сметана
200 мл. прясно мляко
100 гр когидж сирене 
100 гр топено сирене с див лук
50 гр кашкавал
щипка прясна мащерка
хималайска сол








Приготвяне:
Сварете половин глава броколи, на розички в подсолена вода за 5 минутки, след което ги шокирайте със студена вода, за да запазят зеления си цвят.
Смесете всички продукти за масленото тесто, аз месих в робота. Приберете тестото в хладилник за 20 минути, след което го разточете и прехвърлете на дъното на съда, в който ще печете. Уплътнете и отрежете излишното. Надупчете с вилица. 
Накъсайте пушената сьомга и нарежете сиренето Камембер на парчета и ги разпределете заедно с броколите върху масленото тесто. 
Разбийте яйцата в дълбока купа. Добавете заквасената сметана, прясното мляко и бъркайте до гладкост с миксер, настържете кашкавала и добавете котиджа и топеното сирене. Овкусете със сол. Залейте киша със заливката, поръсете с мащерка и печете на 200 градуса в продължение на 40 минути до готовност.
Извадете от фурната. Оставете го да почине 10 минути и поднесете топъл.


2 коментара: