понеделник, 6 май 2019 г.

ЧРД, мамо и ЧРД, блогче! Просто бонбони!

На днешния ден празника е двоен - мама става на 75, а блога ми - само на 5. 

Пожелавам си мама да ми е жива още дълги години, за здравето нека е поне така, както досега, нека и идните дни и години бъдат за нея спокойни и носещи и радост. 
Обичам те много, мила майчице, сигурна съм, че го знаеш, макар да не си го показваме и казваме!

За блога си пожелавам повече време и вдъхновение, и добронамерени  хора и приятели, надничащи тук. Блога е моето дневниче, и ми носи удовлетворение.

Рецептата на тези бонбони е на Мариана Г., т.е. идеята, защото тя първа ги показа преди много години, в "Гответе с мен". Аз обаче винаги  ги правя на око, особено напоследък.

Продукти:
100 гр черен шоколад, готварски

50 гр черен шоколад, готварски
50 мл сметана, течна сладкарска
портокалови корички, 
ром

50 гр бял шоколад
50 мл сметана, течна сладкарска
сушени боровинки, 
ванилия

ядлив златен брокат

силиконови формички за бонбони




Приготвяне:

100 гр черен шоколад се стопява на водна баня и с четка за рисуване (чиста, за тази цел) се измазват хубаво формичките по дъното и страните. На половината бонбони, тези, които ще запълвам с бял ганаш нарисувах по дъното и с бял шоколад. Някои сладкари напълват формите и обръщат да се отцеди излишното. Оставя се шоколада да стегне,може и в хладилника. През това време с слага 100 мл сметана да загрее до завиране, разделя се на две части, в едната се слага черния шоколад, в другата белия. Разбъркват се добре, като при черния шоколад се добавя есенция ром, а при белия - ванилия. В половината изсъхнали формички се поставя по 1-2 сушени боровинки, в другата сушени портокалови корички. Едната половина се запълва с малка лъжичка с белия ганаш, а другата - с кафявия. Прибира се в хладилника за 10-15 минути да стегне. Остатъка от стопения шоколад се загрява отново на водна баня и се запълват отгоре бононите, т.е. дъната им при обръщане. Отново се слагат в хладилника да стегнат, след което внимателно се вадят от формите и украсяват с броката.
разбира се можете да ги напълните с каквото пожелаете - карамел, някакъв по-гъст крем, смлени орехи и мед и т.н.


Черпя!


6 коментара:

  1. Да ти е честита мама, Веси! Пожелавам й здраве, сила, дълги години още сред вас!
    Честита ти блогогодинка! Все така вдъхновяваща, успешна и усмихната бъди!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Сонче! Дай боже, за мама! И за блога благодаря, позанемарила съм го, но, колкото - толкова.

      Изтриване
  2. Нека още дълги години се радва на крепко здраве скъпата ти майчица, за да ви обича и обгрижва, в което съм сигурна. Винаги, когато се чуя с моята майка, не пропускам да кажа, че я обичам. Твърде рядко се виждаме /в годината 1-2 пъти/, и това ми тежи страшно много ...
    И честита благогодинка! С удоволствие се отбивам при теб Веси, местенцето ти е прекрасно!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ми е жива, дано! При нас думите малко трудно се казват, родителите ми не са по думите, иначе аз съм много любвеобилна. Благодаря за вниманието, Вили!

      Изтриване
  3. Веси,
    пожелавам на теб и твоето семейство още дълги години мир, здраве и радост.Списвай блога си с желание и вдъхновение още дълги години.Не забравяй, че твоите почитатели очакват с интерес всяка твоя публикация.Нека е жива и здрава твоята майчица, дълго още да сте заедно и да се наслаждавате на щастливи моменти .Наздраве !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Макар и със закъснение, но с най-искрени пожелания за здраве на майчето, още дълги години да сте си взаимна опора! Честита ти и блогогодинка, с пожелание да си останеш все така "непорасло" момиче, с все този ентусиазъм, с прекрасните рецепти, с още много осъществени пътешествия и мечти! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване