неделя, 31 март 2019 г.

Питка "Калинка"

Рецептата на тази питка, която се опитах да оформя като Калинка от е от тук. Малко се обезформи и заприлича на жаба, но бе вкусна пък:)

Необходими продукти:
- 500 гр брашно
- 1 яйце
- ¼ в.ч. олио
- 1 пакетче мая
- 1 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол
- 1 в.ч. топла вода
- ½ в.ч. прясно мляко
За намазване:
 1 жълтък


Начин на приготвяне:
Маята се размива със захарта в част от топлата вода.
Брашното се пресява в широк съд, в средата му се прави кладенче, където се слагат закваската и всички останали продукти.
Омесва се меко тесто, което се намазва леко с олио и се оставя да почине около един час.
Втасалото тесто се разделя на две части , като обемът на едната част трябва да е 2 пъти по-малък от този на другата.
Двете тестени топки се слагат в намазана с олио тава, като за глава се използва малката топка и за тяло - голямата.
Тялото се цепва леко с остър нож, от две малки колкото лешник тестени топчици се оформят очите.
Хлябът се намазва с жълтък а с маково семе се оформят точките по крилата на калинката.
Пече се около 30 мин в предварително загрята на 190С фурна.












4 коментара:

  1. Чудесна питка Веси оформена като калинка.Според мен точките трябва да са по - малки , а повече и така още повече ще заприлича на калинка.Правила съм чери доматчета калинки с точки от маслина, но виж за питка не съм се сещала.Интересна и красива пролетна идея.
    Поздрави и усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като деца смятахме, че точките на калинката отговарят на годините и, та моята е на 7:)
      Калинката можеше да стане и по-красива, но и така се изяде:) Усмивки от мен!

      Изтриване
  2. Супер ти е калинката, Веси! Интересна, различна и сладурска! Целувки!

    ОтговорИзтриване