четвъртък, 14 февруари 2019 г.

Шоколадово-портокалова торта "Зима, до встречи"

Тази рецепта ми показа моята мила колежка Х., преди доста време, впечатли ме, но все не успявах да приготвя. Сега обаче имам и повод, а и съм  у дома, че малко съм болничка, (който мисли, че ще му мине "на крак" си проточва боледуването  месец и си търпи последствията). 
Рецептата е на рускиня (уникални кулинарки са) и е преведена във ФБ, не мога да посоча по-точен източник. Името на тортата също ме заинтригува - "Зима, до встречи", или преведено "Зима, до нови срещи".
Споменавала съм, че търся символика винаги в нещата, които правя. Срещата, съдбовен миг, когато две очи потъват едни в други, или  две души намират пристан,  или две тела се сливат в едно. Тези мигове оставят следи и ако ние ги помним и отчитаме, значи има защо.
Така и с нашия празник, датиращ от 1988 г.,  преди цели 31 години и случайно (или пък не) съвпадащ с празника на влюбените! 
Ако някой не го интересува, просто може да не дочете.  Защо го обяснявам публично ли? По две причини - едната е, че съм открит човек, а втората, защото искам да бъда пример, искам младите хора, отчаяните хора,  да вярват и да знаят, че любов има не само в приказките, има, но нека я търсят, пазят и изживяват с отдаденост! Тя е дар, но и заслуга и усилия!
И ако някой пита дали след толкова години сме влюбени още, ще отговоря искрено:
След толкова години заедно и неразделни, не мога да кажа, че онези "пеперуди в стомаха" пърхат непрестанно, но не мога и да отрека, че бързам да го видя всеки ден, как ме чака след работа. Това е Любов! 
След толкова години заедно, в нас са бушували какви ли не чувства, но не мога да отрека, че обичта никога не е  е отстъпвала първото място в сърцата ни. Това е Любов!
След толкова години заедно, е имало и спорове, и драми, и лоши думи, хвърлени в яда, но не мога да отрека, че следващото утро не е изтрило всичко лошо и всеки от нас е простил и осъзнал грешката си. Това е Любов!
След толкова години заедно, сме разбрали всичките си минуси и недостатъци, но не мога да отрека, че сме ги приели, и че сме се опитвали да се научим взаимног как да ги преодолеем или коригираме. Това е Любов!
След толкова години заедно, сме изпадали в много трудни моменти, имали е лишения, тревоги, неудачи, но не мога да отрека, че все пак заедно сме преодолявали всичко. Това е Любов!
След толкова години заедно, страстта и желанието може да са укротени, но не мога да отрека, че отдаването е без остатък и удовлетворението напълно. Това е Любов!
След толкова години заедно, може да е имало симпатии, погледи настрани, но не мога да отрека, че никой и за миг не можа да измести него от моето сърце, а мен от неговото. Това е Любов!
След толкова години заедно, и ние  сме били харесвани и ухажвани, но не мога да отрека, че пазехме себе си само един за друг, и сме горди. Това е Любов!
След толкова години заедно, може да сме имали мечти и желания, които са останали неосъществени, но не мога да отрека, че мечтите се променят и че аз днес съм една щастлива жена, и сигурна съм - и той! Това е Любов!
След толкова години заедно, дали сме влюбени не знам, но не мога да отрека, че сърцата ни са пълни с Любов!
Мили млади хора, влюбени, обезверени или на кръстопът - не се отказвайте никога от Любовта - търсете я, ако я нямате, и със зъби и нокти се борете за нея, ако сте я срещнали. 
Тя, Любовта, не е непременно и само щастливи мигове, усмивки и еуфория,  тя е борба, отдаване, разбиране, изискване, тя е всичко, което може да ни предложи ежедневието, дори мъка, болка и страдание, но има ли я, има ли обич - има смисъл!
 Знам, че тези, които са я изпитали ще ме разберат, но дано всеки от вас получи този ценен дар!









Шоколадово-портокалова торта "Зима, до нови срещи" (Зима, до встречи)

За форма с диаметър 22-25 см
За блата:
200гр черен шоколад 70% какао
50 гр. краве масло
1 ч.л. разтворимо кафе
1/4 чаша гореща вода
50 млл. портокалов ликьор или сок от портокал
настъргана кора от 1 портокал
6 яйца
150 гр. брашно
50 гр. какао на прах
200 гр. захар
щипка сол
за крема:
4 портокала
60 гр. краве масло
75 гр. захар
2 яйца + 1 жълтък
2/3 с.л. царевично нишесте
400 млл. животинска сметана с висок процент масленост + 100 гр. захар
за сиропа:
100 млл. портокалов сок
50 гр.захар
настъргана кора от половин портокал
за глазурата:
100 гр. черен шоколад 70% какао
150 млл. сметана
за украса:
портокал - 2-3 резена




Приготвяне на блата:

В блата няма набухвател,
На водна баня се разтопяват шоколада  и маслото. Към тях се добавя разтвореното в гореща вода кафе, бърка се до еднородна смес. Добавят се портокаловите кори. 
Разбиват се жълтъците със захарта, и отделно белтъците на сняг с 2 с.л. захар. Към жълтъците се добавя шоколадовата смес.
Към горната смес се добавя брашното, смесено с какаото и щипка сол.  
Накрая се добавят разбитите белтъци. Сместа се бърка внимателно с шпатула. 
Пече се на 180' в предварително загрята фурна за  40-50 минути.

Приготвяне на крема:
От 4-те портокала се изцежда сока, трябва да е около 1 чаша. Загрява се заедно със захарта. Яйцата се разбиват заедно с нишестето. Добавят се във врящия сок и температурата на котлона се намалява. Бърка се непрекъснато, докато се сгъсти. Отмества се от котлона и се добавя маслото и кората от портокал, настъргана. Оставя се настрани до пълно охлаждане. Разбива се  сметаната, заедно със захарта. Към нея се добавя изстиналия портокалов крем. Смесват се  на ниска степен на миксера.
Приготвяне на сиропа:
Сока се сварява заедно със захарта.


Подреждане:
Изпечения и изстинал блат се разрязва на 3 части. Реди се блат,  сиропира се с четка, маже се с крем. Измазаната и охладена торта се залива с шоколадов ганаш.
За ганаша се  загрява сметаната и към нея се добавя начупения шоколад. Бърка се,  докато се получи еднородна, гладка смес. Залива се с с топъл ганаш.. 







 Парче ще покажа по-късно, че половинката е до късно на работа, уви.


8 коментара:

  1. Веси, толкова хубаво пишеш! Не мога да спра да те чета...чета...и препрочитам! Милата ми приятелка! А тортата...прекрасна е! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Марианка, знаеш колко си ми ценна ти, приятелко! Аз винаги съм критична към себе си, но благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, Веси! Чак сега прочетох! Да, това наистина е Любовта! Пожелавам ви още много години заедно, в добро, в щастие, в радост, в незабравими изживявания! В Любов! Целувки и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при вас да е така, Сонче, няма по-ценно нещо от любовта, само тя може да ни прави щастливи!

      Изтриване
  4. Веси, честити ви празници!
    Нека любовта, уважението и разбирателството винаги да са във вашият дом!
    Поздрави и наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Хриси! Желая същото и на вас, от сърце!

      Изтриване
  5. Разкошна торта, Весе за вашият прекрасен празник!
    Поздравления и пожелания за още много години окрилени, щастливи
    и вдъхновени, със сърца изпълнени с усещането за "Това е любов"!
    И аз като Марианка всеки път се впечатлявам от таланта ти ...
    Прегръдка, много слънчеви, хубави и усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък се впечатлявам от умението ти винаги да ме зарадваш, от сърдечното ти отношение, благодаря, Дианка! Бъдете щастливи и вие!

      Изтриване