неделя, 10 февруари 2019 г.

Кладница със сметана

Обичам кладницата, във всичките и варианти. Жоро Бордовски ми показа тази чудна гъба. Негова е и рецептата, препоръчвам!



Кладница със сметана

Продукти:
350 г култивирана кладница
150 мл заквасена сметана
50 г топено сирене (Жоси)
150 мл прясно мляко
1 с.л. зехтин (олио)
50 г краве масло
сол на вкус
черен пипер на вкус






Приготвяне:
Гъбите се сваряват в леко посолена вода. Когато са пресни и крехки става бързо. Оцеждат се и се нарязват. В тиган се загряват мазнините и се слагат гъбите.Запържват се за кратко, след което се прибавят сметаната, млякото и топеното сирене. Бъркаме докато топеното сирене се разтопи. Посолява се на вкус.
Щипка лют пипер е уау!





10 коментара:

  1. Веси,
    все още не съм се престрашила да ползвам кладницата.Знам,че е по - тежка за консумация от печурката.Може би ще я пробвам някой ден.Чудесна рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, определено е по-тежка гъба. При първата ми "среща" с нея, толкова я харесах - панирана, че съм преяла. Ужасна болка е после. Но вече си знам мярката. Наистина е по-вкусна от печурката.

      Веси, мен Жоро не само ме запали по гъбата, но и отглеждаме :) защото тук не винаги има кладница.
      Хубав празник утре! Нищо, че не пиеш :)

      Изтриване
    2. Пепи, казвала си ми, че отглеждаш, това е чудесно. Иначе, аз не мисля, че е по-тежка от печурката, даже напротив, просто ти си преяла, и може би от панировката. При всички случаи е вкусна обаче!

      Изтриване
    3. Ели, опитай първо по друг начин, може сварена и на салата с пресен лук - божествена е, или на "шкембе", така със сметаната става по-тежка, иначе според мен, не е.

      Изтриване
  2. О, Веси, и аз обожавам кладница, дори си я отглеждах на мицел. Със сметана не съм се сетила да я направя, а на Жоро явно тази рецепта съм я пропуснала. Чудесно ястие! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чувала съм, че лесно се отглежда. Ако обичате ястия със сметана, ще ви хареса. Прегръдки!

      Изтриване
  3. Веси, изглежда много вкусно! А кладницата и аз я харесвам повече от печурката. Само дето така не съм ги правила първо да се сварят, а винаги ги запържвам. Някой път ще пробвам по твоята рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, не знам, може да стане по-добре, като се запържат, това е идея. Иначе всякакви пържени гъбки обичам, с масълце.

      Изтриване
  4. Обичам много гъби, диви още повече, а приготвени със сметана са истинско блаженство за небцето. Чудесна рецепта, Весе!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, радвам се, че одобри, и аз обичам гъби. Прегръдка, мила!

      Изтриване