четвъртък, 10 януари 2019 г.

Сладки "Пънчета" и тате на 77!

Предполагам, че повечето деца поне веднъж в живота си не са харесвали родителите си, или са си ги представяли други, все чуждите родители ни се струват по-добри, по-разбиращи, по-, по-, или по-...И на мен се е случвало. 
Но все идва и такъв ден в живота на тези деца, когато осъзнават, че родителите ни може да не са тези, които сме искали и сме си представяли, но всъщност са си точно нашите родители и са толкова специални, и са ни толкова скъпи, че не можем и да си представим да са други. И на мен се случи...

Та днешния ден, е рождения ден на моя баща! 
И е бил строг, и ми се е карал, и съм му била ядосана, и съм му била сърдита, и не съм харесвала някои качества, и не съм одобрявала някои постъпки, но винаги съм знаела, а към днешна дата и напълно осъзнала, че този човек е живял и живее, и се раздава цял живот за нас, че този човек ни обича толкова, че всичко прощава, че този човек никога за нищо не се оплаква, че този човек е правил всичко, в името на нашето добро, че този човек е всъщност най-добрия, най-специалния и най-скъп баща! 
Писала съм и друг път, че не показва чувствата си, но ги доказва непрекъснато. Днес си бях решила, че по телефона, освен да му честитя, и ще му кажа колко го обичам. Е, пак не успях, а по принцип аз съм такава - любвеобилна и казваща го на всички и непрекъснато, но защото той е такъв, не си пада по сладникавите разговори и сменя темата, докато се усетиш. Все пак ме остави да поднеса едно-две пожелания:). Ще го напиша тук, защото искам да го кажа, а той, знам, че го знае и усеща: Благодаря ти, скъпи тате, за всичко! Обичам те много! Не се виждаме много често и ми липсваш.
Бъди ми жив и здрав, и нека живота ти занапред е по-спокоен!


За днешната публикация избрах да ви представя сладките пънчета, които правих за Коледа! Просто са прекрасни, изпратих по мама и на тате,  дано ги е харесал! Символиката на тези пънчета, която влагам е топлина, да му е топло и в пряк, и в преносен смисъл - на душата!

А прекрасната рецепта е на прекрасната Ина, такива са всичките и, направо не смогвам да ги опитам всичките, а как ми се искааа...


Сладки пънчета




Продукти:
250 гр меко масло
180 гр пудра захар
1 яйце за тестото + 1 яйце за намазване
50 мл вода
1 с.л. мед
1/3 ч.л. бакпулвер
150 гр царевично брашно
500 гр пшенично брашно


какао, канела, ванилия
обикновена захар за овалване

Приготвяне:

Аз замесих тестото в робота, но може и на ръка. поставих първо кравето масло с пудрата захар, добавих яйцето, водата,  меда. След тях - пресетите брашна с набухвателя до съвсем леко лепнещо тесто. 
Поставих в полиетиленов плик  в хладилника за час, след което откъснах парче от тестото и го оформих на фитил с диаметър около 2 см и с дължина около 30 см.
Останалото тесто разделих на 6 топки, може и повече, ще станат повече кръгове.
Всяка топка оформих на по-дебел фитил и разточих върху свежо фолио на лента с дължина, равна на дължината на първия фитил, т.е. 30 см и ширина около 6,5 см, т.е. πd, където d e диаметъра на фитила, който ще увиваме в лентата с помощта на свежото фолио, в този случай е 6,5 см, от тук нататък трябва ширината на всяка следваща лента да е малко по-голяма. 
Правих всичко на око и небрежно, но мисля, че добре се получи. Звучи по-сложно, отколкото е, идеята е всяко руло, да се увие в друго такова. 
Намазах много добре разточената лента с какао на прах и поръсих с канела, по-лесно е с четка за разнасянето на какаото. Дългите краища на лентата намазах с малко разбито яйце, за да залепне за фитила, който увих в нея. Поставих фитила и го увивах в лентата. По същия начин процедирах и с останалите топки, като ширината на всяка следваща лента  е малко по-голяма, защото фитилът с всяка следваща лента става все по-дебел, т.е. с по-голяма диаметър.
Последно получения фитил завивах в свежо фолио и оставих във фризера за около 30 минути, за да стегне добре, след което го намазах с разбитото яйце и поръсих добре със захар, примесена с канела, хубаво е канелата да е повечко, ние я харесваме.
Нарязах филии с дебелина около 5-6-7 мм и ги подредих върху хартия за печене на разстояние  една от друга.
Пекох в предварително загрята фурна на 180 С за около 20-25 минути, но да не  прегорят.
Просто са неустоими, а са и много симпатични!









6 коментара:

  1. Веселушке...Нека този прекрасен,твой баща от здраве да не се отърве още дълги години!
    Пожелавам на двама Ви все така да се търсите и намирате!
    Няма нужда да казвам,че ти и той сте щастливци!Такива си останете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Миленка, колко ви се радвам, прекрасно семейство сте. Ние си имаме непреодолими различия с част от родата, и това понякога ме натъжава...Прегръщам те!

      Изтриване
  2. Веси,
    много е хубаво докато все още има живи родители, топлина и уют в семейството.Радвам се за твоя баща и му честитя от сърце.Да ти е жив и здрав още дълги години.Моят баща вече почина 2018 година и останахме без него.Но не можем го върна.Христос затова пострада за да победи смъртта.
    Бъдете живи и здрави и прекарвайте все по - често заедно.Прекрасна почерпка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Благодарна съм, че са ми живи, дай боже още дълги години да е така.
      Много ми се иска по.честичко да се виждаме, но понякога това е трудно, по ред причини.

      Изтриване
  3. Да ти е жив и здрав татко ти, Веси! Повече щастливи, уютни и любими моменти заедно! А пънчетата ти бяха страшно вкусни! Целувки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, миличка! докато намеря време да вляза тук, то три дни минали...Ще чакам да видя твоите пънчета. И аз те целувам!

      Изтриване