четвъртък, 8 ноември 2018 г.

По средата между две жени с Рангелова питка на кръгчета


Днес е Архангелов ден!
Имен ден имат хората, които са олицетворение на моето минало и на моето бъдеще - мама и дъщеря ми!
В настоящето аз съм по средата,  родена от едната и родила другата.
Обичам ги много!!!
Дали от това, че носят едно и също име, или поне производните му, но и двете не са лесни характери!
Мама ли - тя ми е дарила живот, тя е дала всичко, което е могла от себе си и макар често да ме ядосва, и макар често да ми се иска да беше различна, в крайна сметка я обичам такава, каквато е!
Дъщерята - тя е моят живот, на нея пък аз се опитах и опитвам да давам всичко, което мога, и макар често да я ядосвам, и макар често да и се иска да бъда различна, в крайна сметка знам, че ме обича и най-важното - знае, че аз съм тази, която винаги ще бъде до нея, тялом, или духом, с нейно, или без нейно съгласие, че никога няма да я предам и никога няма да спра да я обичам!
Мамо, бъди ми жива и се дано здравето ти бъде поне на това ниво, живей спокойно и знай, че макар да не мога да изтрия тревогите ти, те ценя и обичам!!!
Дъще, бъди ми жива и здрава, не мога да те опазя от лошото, но винаги ще бдя и ще се моля за твоя късмет и щастие! Бих дала всичко за това, обичам те!!!


Продукти:

500 мл прясно мляко
1 кубче мая
1 с.л. захар
2 яйца
1 с.л. сол
80 гр масло
около 800 гр брашно

още
100 мл масло стопено
яйце за намазване + лъжица прясно мляко
маково семе

Приготвяне:
Омесваме тесто от първите продукти, като маслото вграждаме постепенно. Оставяме да втаса, докато удвои обема си, поръсено с брашно и покрито с кърпа или фолио. Аз меся в машината за хляб, като оставям и да втаса там. Когато тестото втаса, поръсваме плота с брашно и разточваме  кора, с дебелина около 1 см. Намазваме по-дълбока тава с олио или масло. От кората изрязваме с подходяща формичка кръгчета с диаметър 6-7 см, като ги редим в тенджерата в кръг под наклон, застъпвайки ги, като всяко мажем с разтопено масло. Добре е кръгчетата за вътрешния кръг да са с диаметър по-малък около 1 см. Слагаме питката да втаса на топло, аз я поставям във фурната, на 30-40 градуса. Мажем с яйцето, разбъркано с млякото, поръсваме в средата маково семе и печем на 200 градуса за около 30 минути. 
Във фурната може да сложим купичка с вода, която да се изпарява, за да бъде по-мека питката. Когато питката е готова и с хубав загар я изваждаме, намазваме я с масло и завиваме за 10 минути, докато "обиколи нивката".






И с останалото тесто една мини питка.



Рецептата за тази страхотна питка е от тук , Ирме, благодаря!

2 коментара:


  1. Веси, честит празник на цялото ви семейство!
    Бъдете здрави, щастливи и винаги сплотени с обич и топлина!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    чудесна питка за прекрасен празник.Да ти са живи и здрави и двете именнички и много да те радват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване