неделя, 7 октомври 2018 г.

Свински крачета


Да ви кажа, освен на пача не бях опитвала по друг начин свинските крачета. Обаче ме провокира едно сладко детенце, преди време в предаването "Смени жената".  С такъв апетит си хапваше и доволно възклицаваше "ммм, вкусноооо", че нямаше как да не изнамеря крачета и да не опитам:))
Крачетата изобщо не са мазни и вредни, месо и мазнина практически няма,  и дори бих казала, че са полезни с колагена (и не само), който съдържат, .
Ето и малко информация за полезните свойства на свинските крачета от нета - тук:

Химичният състав на свинските крачета съдържа: холин, витамин В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е, Н и PP. Полезните минерали са: калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган, желязо, хлор и сяра, йод, хром, флуор,молибден, калай, силиций, кобалт, никел, фосфор и натрий.

Бульонът от свински крачета е чудесно място за намиране на всички ценни аминокиселини, колаген и желатин. В него има десетки различни хранителни вещества, много от които не могат да се получат лесно от другите храни, които обикновено се консумират и има невероятни ползи за костите.
Ето някои ползи:
1. Защита на ставите.
2. Спомага за възстановяването на целостта на обвивката на червата и борбата с чувствителността към храната.
3. Поддържа кожата здрава – колагенът помага при образуването на еластин и други съединения в кожата, които са отговорни за поддържането на младежкия тонус.
A ако  поръсите със сухи люти чушки и малко чесън, то тогава вие консумирате истинско лекарство!

Ето как ги приготвих аз. Бульона от варенето използвах също, като сварих агнешко шкембе в него.



СВИНСКИ КРАЧЕТА


Необходими продукти:

свински крачета - 4 бр.
червен пипер - 1 ч.л.
сол - на вкус
чесън на прах (може и пресован)

Начин на приготвяне:
Свинските крачета се почистват добре (моите си бяха идеални, купих ги от Кауфланд, но не от замразените, а охладени) и се сваряват, най-добре в тенджера под налягане за около час.
Преместват се в калена тава (може и обикновена), поръсват се с червен пипер, сол и чесън на вкус и се запичат за 20 минути на 250 градуса.

С чаша домашно къпиново вино са идеални!

Снимките очевидно не са добри, но пък вкуса...
 




8 коментара:

  1. За вкуса хич не се съмнявам. Чудесни са, Веси!

    ОтговорИзтриване
  2. Оле, много обичам такива мезета! Изглеждат много вкусно, Веси!

    ОтговорИзтриване
  3. Всякак ги обожавам свинските крачета. И нищо, че до скоро бе топло, хапнахме и на пача. Като си тръгнала да пробваш, опитай ги сварени с боб, или сготвени с кисело зеле - там са просто трепач.
    Че са богати на колаген - да. но че не са мазни, не се заблуждавай :) тази кожа си е холестеролец :) Ама пък вкусен.
    Ииии щях да забравя - много апетитно изглеждат така с червения пипер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отдавна съм им хвърлила око на твоите с боба, ама забравям, ще опитам все някой ден. Иначе тези моите не бяха мазни, едни малки и само долната част, но все си има и мазнинка, де:)).

      Изтриване
  4. Ех, как ме подсети за тях, тъкмо се чудех какво да готвя за днес! Страхитно изглеждат твоите свински крачета, Весе, много апетитни!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз в групата на чревоугодниците :) Онзи ден приготвих и аз, но на пача...но така запечени са просто неустоими. Поливам си ги и с малко чеснов оцет и ... Наздраве!

    ОтговорИзтриване