петък, 10 август 2018 г.

Картофена супа с елда

Даа, ваканцията свърши, бе кратка но наситена с емоции, надявам се да ни зареди всички с позитивизъм, да донесе много прекрасни моменти, положителни промени и щастливи мигове.

Още преди морето половинката поиска картофена супа. Не исках обичайната, затова експериментирах и се получи невероятно вкусна супа, или по-скоро чорба. Разбира се за нетипичната съставка - елда, му споделих едва след като одобри:))

Необходими продукти:
4-5 големи картофа
1 глава лук
1 ч.л. червен пипер
2-3 с.л. едро смляна лютеница
2-3 с.л. сушени пера зелен лук (може пресен)
2 с.л. универсална подправка (ползвам домашна)
3-4 с.л. елда (гречка)
вода - около 2-3 литра
3-4 с.л. олио
1 ч.л. сушен джоджен


Приготвяне:
Задушавам нарязаната глава лук в олиото, добавям и нарязаните на кубчета картофи, да се задушат и позапържат и те, добавям червения пипер и веднага водата (може да сложите количество по вкус), с размитата вътре лютеница. Следват сушения лук и подправката, след тях елдата. Сухата ври до готовност, около 20-30 минути.
Малко преди това слагам и джоджена.
Плътна, ароматна, вкусна и засищаща чорбичка!


2 коментара:

  1. Ще приготвя и аз тази супа Веси, чудесна е за летните жеги.А елдата е прекрасна за тази цел.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване