събота, 21 юли 2018 г.

Бяла супа

Идеята дойде, докато се чудех как да приготвя малко количество останало ми филе, както и снопче бели аспержи. Резултата ми хареса, затова го споделям.





Продукти:
снопче бели аспержи - около 500 гр
300 гр пилешко бонфиле
1 глава лук
200 гр заквасена сметана
1-2 с.л. препечено до бледо кремаво брашно
1 ч.л. бял пипер
сол

за поднасяне
2-3 листенца ситно нарязана левурда/копър/магданоз
някое листенце ядлива теменужка би стояло добре, но аз нямах

Приготвяне:
Аспержите се почистват, отрязва се около 1 см от края и се обелват до около 5-6 см т връхчето, за да няма жилки. Поставят се в студена подсолена вода, добавя се месото, цели парчета и обелената глава лук. Сваряват се за около 20-30 минути. Леко се отпенва и месото се изважда. Останалото се пасира добре и прецежда през гевгир. Връща се в тенджерата, накъсва се на конци филето, застройва се с брашното, разбито в сметаната и малко вода. Оставя се да поври и се поднася гореща, поръсена с малко зеленина или както ви харесва. Супата е много нежна и вкусна, леко пикантна.

1 коментар:

  1. Чудесно предложение Веси.Обичам крехки аспержи, а тази година даже имам вече и засяти.Но сигурно догодина вече ще бера.Така,че ще се възползвам от това твое предложение, чудесен избор за лек обяд или вечеря.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване