вторник, 17 юли 2018 г.

Аз още броя дните

"Аз още броя дните"
Георги Бърдаров

Книга, която задава въпроси и търси отговори, книга, която разказва за живота и за смъртта, за любовта и за войната, за болката и омразата, от първо лице, книга, която докосва дълбоко в душата и не може да остави равнодушен никого. 
1992 година. Обсадата на Сараево. 
"Хиляда триста деветдесет и пет денонощия да си мишена в стрелбище. Жестоко е!" 
Мостът Връбаня на река Миляцка, две прегърнати, мъртви тела, шест дни...света е потресен...две от хилядите анонимни жертви.
Помните ли тази война, тази братоубийствена, безсмислена, чудовищна война...? Само преди 26 години. Не на другия край на света, не между врагове. Тук, на Балканите, между братя, между съседи, между приятели.
От първата страница на книгата витае усещането за безнадежност, за тежък финал, четеш и плачеш, четеш и съпреживяваш, четеш и настръхваш от ужас...А един въпрос не ти дава мира до края...защо...?!
Но продължаваш...не може да не стигнеш до края...а края...е дълбоко разтърсващ...дълго стоиш, затворил корицата...накрая ти остава единствено горчилката...
И да си благодарен! Не, нямаме право да мрънкаме и да се оплакваме, ние сме щастливци, късметлии, че за нас тази действителност е само една книга!
И да се молиш - никъде, никога по света да няма война! 

Прочетете тази книга. И загърбете омразата, защото тя ражда омраза!





6 коментара:

  1. Настръхнах, тръпки ме побиха! Помня войната. Тук при нас има много хора, избягали от нея. Някои не искат и да чуват за това, казват, че било страшно... Не знам дали бих имала сили да прочета тази книга...

    ОтговорИзтриване
  2. Така е, Кате...Аз някак си бях забравила, не само това, като че бях пропуснала да осъзная какво се е случвало, само на около 600-700 км от нас, улисана по това време в отглеждането на детето си, не съм се и замисляла в дълбочина, не съм предполагала за такава жестокост...
    Прочети я! На мен първо мъжа ми не искаше да ми я даде, имайки предвид каква съм чувствителна, после и дъщерята отсече "А, не, ти няма да я четеш". Но, прочетох я, и си струва. Да, ще наруши поне за кратко комфорта на човек, но именно така можем да станем може би по-добри хора, да съпреживеем с някого, да сме съпричастни поне, да се научим да оценяваме това, което имаме, да не допускаме да се случват такива неща...защото всички ние сме едно цяло - хора, и колкото и да се оправдаваме с политици, с икономически интереси, с безизходица, ние и само ние, и всеки от нас има вина за тази омраза, която не води до нищо добро, за никого!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    обичам хубавите книги написани по истински случаи.Напоследък чета само книги за Светите отци.В тези книги ядно личи силната вяра и промяната с Божията помощ към добро.Силната молитва и силната вяра правят чудеса.Войната е възниквала винаги в резултат на някакви интереси от страна на политици.А обикновения народ страда.Войната в Украйна беше видяна от стареца Илий.И Чернобилската авария също е била видяна.Тези трагедии остават трайна следа за цялото човечество, но имайки силната молитва и незагубвайки вяра нещата могат да се променят и то когато много хора се молят.Такива книги ни учат да сме съпричастни към чуждата болка, а съпричастни ли сме и на нас ни се дава благодат.В медиите вече ясно се говори за Трета световна война.Само силните молитви ще ни спасят от това, което предстои да стане.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много пъти съм казвала - аз съм защитник на вярата, и да мога да кажа, че съм вярващ човек, в някаква сила, въдворяваща справедливост, но съм в голяма степен против религиите. Според мен те по-скоро разделят хората и насаждат омраза, отколкото да обединяват, все се делим на такива и онакива, а всички сме хора и ако има Бог - то той е един!
      И ми се иска да вярвам, че не молитви, кланяне или друго, но добрите дела, добрите мисли, добрите намерения, самоосъзнаването, са тези, които ще спасят света! Тооолков лоши хора знам, дето не излизат от черквите и се правят на праведни, но са с мръсни души, таят злоба и омраза.
      Защото, то и убийците сигурно се молят, но това не може да върне и оневини деянието им!
      Много харесвам твоята вяра, и твоята наивност, в добрия смисъл - и аз също ги притежавам и си мисля, че въпреки всичко света е едно добро място и ще се промени към по-добро, винаги вярвам в добрия край!

      Изтриване
    2. Веси,
      вярата без дела е мъртва, ако няма дела на добротворство , добри мисли, добрипожелания , добри намерения то празна е нашата вяра.Да, Бог е един , а хората са отстъпили от истинската вяра, която е Православната.Разделили са се по своя , не по Божия воля.Светите тайнства - кръщение, брак, свещенство , причастие са дадени от Святия дух.Така,че хората трябва да правят добро, да мислят добро, да очистват себе си от зли намерения, зли мисли.Само така ще разберат,че добротворството в този свят е най - важно.А съпричастността към чуждото страдание е задължителна.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Напълно съм съгласна с написаното, Ели! Трябва не само да вярваш в доброто, но и да правиш добро!

      Изтриване