петък, 29 юни 2018 г.

Майска салата през юни:)

Всъщност салатата направих през май, но публикувам сега. Защо е майска също не знам. Рецептата за нея видях в един руски клип, не мога да посоча автор, но това е източника. 
В тази връзка ми се иска да споделя нещо. Забелязвам, че в някои блогове, и то популярни, на уважавани дами,  за повечето рецепти не се посочва източник. Понякога е очевадно кой е той, но се сменят една две съставки или нещо в начина на приготвяне или украсяване, т.е. не са преписани съвсем. На мен лично не ми пречи, но ми прави лошо впечатление. Естествено, понякога на човек му хрумва нещо, което преди това е хрумнало на друг, но когато се прави системно някак не е особено почтено. Имам толкова рецепти от преди 30-40 години, от списания, вестници, колеги и т.н., които спокойно мога да представя за свои, и какво от това, за мен няма смисъл нещо подобно. В днешно време всичко е измислено и е трудно  кой знае какво да се доизмисли, но човек винаги може да прояви креативност, променяйки нещо. Кому е нужно да представя чужда идея за своя? 
Така и с тази рецепта - проста, лесна, близо до ума, но на мен не ми бе хрумнало да направя точно такава салата. Рускините обаче са страхотен източник на идеи.
Прекалих с отклонението, спирам, а вие се насладете на тази свежа и прекрасна, засищаща салата, майска, юнска или каквато и да била.


Продукти:
варени яйца - 2 бр.
краставица - 1 бр.
домат - 1 бр.
кашакавал
пресен лук - 2 стръка
майонеза - 150 гр, по-рядка
сварено пилешко месо( аз сложих нарязана шунка) - 150 гр
копър

Начин на приготвяне:
Редят се редове от настърганите варени яйца, краставицата, домата, на кубчета, настъргания кашкавал, пресния лук, на ситно и вареното месо(шунката), като след всеки продукт се шприцова слой майонеза.
Яйцата, доматите и краставиците се посоляват леко, след нареждането им.
Най-отгоре се завършва с кашкавал, поръсва се копър.











Много, много е вкусна тази салатка!

6 коментара:

  1. При вида на тази салатка, искам винаги да е м. май. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна салатка, Веси!
    Бих хапнала с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се колебай да направиш, не само ти, но и домашните ще останат доволни:)

      Изтриване
  3. Чудесна идея е тази салатка, Весе -
    изглежда и звучи много апетитна и вкусна...
    Благодаря, сега отивам да чета другата ти публикация:)

    ОтговорИзтриване