неделя, 3 юни 2018 г.

Сованка от Разградско

Тази рецепта е от една книжка, "45 рецепти от цяла България, които трябва да опиташ", с гид Иван Звездев. Книжката е издадена през 2009 г., а автори на рецептите са читатели на в-к "24 часа". С гордост мога да кажа, че не само, че едната от рецептите е представена от моя зет, но и, че имам щастието да познавам доста от останалите участници, сред тях и Жоро Бордовски. Скоро намерих вкъщи тази книжка и ми стана драго. Рецептата, която ще представя е от разградско, представена е от баба Бена от село Кривня, дано да е жива и здрава.
Рецептата е простичка, не е и фотогенична, или на мен не ми позира добре, но именно в това е очарованието на старите български рецепти. 




Продукти:
1 връзка пресен лук
2 сушени червени чушки
600-700 мл прясно мляко
2-3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
магданоз
2-3 с.л. олио
чубрица
сол
по желание сирене - аз не съм слагала




Приготвяне:

Нарязват се лукът и чушките на ситно и се запържват в мазнината, да омекнат. Прибавя се брашното и се разбърква 2-3 минути, следва червения пипер, объркваме бързо и веднага след това прясното мляко. Бъркаме, да не загори. Подправяме с чубрицата, солта и магданоза и дръпваме от огъня.
Ако сервирате с пресен, домашен хляб няма да ви стигне порцията за двама:)







4 коментара:

  1. Такива манджи много обичам. Толкова уютно, толкова вкусно, простичко, приготвено с любов. Чудесно е, че сподели рецептата, Веси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    аз по подобен начин правя рецептата с праз.Става много вкусна, празът обаче е по - сладък.А този вариант със зелен лук е чудесна пролетна алтернатива.Прекрасна, простичка и много вкусна рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудно! И малко прясно овче сирене мммммммммммм................ Поздрави!

    ОтговорИзтриване