четвъртък, 24 май 2018 г.

24 май - празник, но и послание от нашите предци

Няма да изневеря на себе си да отбележа днешния празник и тук. Този ден носи толкова послания, стига да имаме сетива да ги разчетем!  24 май -  201420152016 години тук.

Днес е празника на Буквите, празника на Българската просвета и култура и на славянската писменост!
Един от поводите за национална гордост - 
"че и ний сме дали нещо на светът
и на вси Словене книга да четът;
и кога му викат:"Българину!" бесно,
той да се гордее с това име честно." (Иван Вазов - "Епопея назабравените")

Навсякъде по света, и у нас,  има българи и български деца които ни прославят с какво ли не - талантливи, умни, работливи, знаещи и можещи. 
Това все още доказва че "сме" и че "ни" има - точно такива - способни и достойни!
Но паралелно с това, с тези все по-малко изключения,  образованието и възпитанието като цяло остават на много, много заден план, както в училищата, отдавна загубили основната си функция, така и в семействата, където положението е още по-трагично. 
Фактите са - маса зле възпитани, изключително неграмотни и арогантни подрастващи, чиято ценностна система се свежда до поредния купон с алкохол или безцелно шляене по МОЛ-овете, да не изреждам по-фрапиращи  и безрасъдни прояви, всички тези лица са потенциален криминален контингент.
Не е нужно всички да сме професори и учени, но сме длъжни да бъдем възпитани, грамотни, образовани личности.
И не за друго, а защото само това е пътя към наистина по-добър живот, защото само тогава ще бъдем народ, а не гласоподаватели, лесни за манипулиране.
Никого не критикувам, всеки си знае, аз моето съм го дала и взела, и продължавам - стремежа към знание никога не ме е напускал, без книга не мога да живея, умея да уважавам по-добрите, по-умните, по-можещите, уча се от всеки от тях всеки ден.
Като майка също се гордея всеки ден! И не заради някакви велики постижения или дела, а с достатъчния факт, че съм възпитала страхотна дъщеря, че ума и интелекта и ме възхищават, удивляват, умиляват. Понякога дори едни 10 реда написани от нея във фейсбук  са ми достатъчни да е осмислен и щастлив не само деня ми, но и досегашния ми път. Защото съм спокойна, че след мен "материала" е качествен.
Защото не печеленето на пари и задоволяването на чисто материални потребности трябва да бъде на първо място!
Защото не скъпия айфон или марковите дрехи са първото, от което имат нужда децата ни, не е и обучението по английски, преди да са научили да говорят и пишат на родния език...
Няма по-голямо богатство от духовността, от знанието, от добродетелността!
Затова призовавам днес всички млади родители, баби и дядовци, всички учители - не се пестете да давате на децата  добро възпитание и много любов, създайте у децата си отношение към знанието, нека усетят удовлетворение и самочувствие от наученото,  изисквайте от тях - методично, без напрежение и пресилване, без излишни амбиции. Бъдете техни умели будители, бъдете техен пример, стимулирайте ги да станат по-добри от вас, да станат грамотни, знаещи и можещи, за да може утре да се гордеете и разчитате, че достойна България и достойни Българи има, въпреки всичко!




2 коментара:

  1. Честит празник Веси ! Нека българския народ запази своята неподправена идентичност, своята азбука, традиции, обичаи за да не се загубим като нация.Честит празник на всички ученици, учители и всички работещи усилено и неуморно за духовното просвещение и вярата в Бога на нашия изстрадал народ !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване