понеделник, 2 април 2018 г.

Крекерите със семена на Жоро (или коктейлни бисквити с мак и сусам)

Вече 4 години Жоро Бордовски не е сред нас! Не искам тук да натрапвам  липсата му, за неговите близки, и за нас, неговите приятели, както и мъката. Но не мога да пропусна да го спомена на този ден, знам, че в кулинарните среди той имаше, и надявам се все още да има почитатели, хора, които го харесваха и уважаваха. Не искам да бъде забравен! Не мога да дам линк вече  към неговия сайт - Диабетичната ми кухня, просто защото от няколко месеца той не съществува...
Така е, колкото и да ми се смее дъщерята, че си разпечатвам всичко на хартия, включително рецепти, ето че това е имало, и има смисъл. Уви, не успях да разпечатам всички негови рецепти. Сега остават само тези, в темата му в "Гответе с мен",  но те не са всичките, докато някой от новите собственици не реши да ги затрие.
Оказа се, че намерих снимки на ястия, приготвени по рецепти на Жоро, които съм качила, като чернови в блога си, написала съм коментар, но липсва рецепта...Едва намерих тази, за да я публикувам днес, в негова памет!
Ще потърся книгата му, която за съжаление не притежавам, (изрерпана е отдавна),не съм мислила, че ще дойде такъв момент...
Жоре, липсваш, много липсваш, приятелю, все повече се убеждавам, колко много си бил такъв! Щастливци сме, че имаме Норчето, която за нас е повече от сестра, и знам, че винаги мога да и звънна, за всичко!

Снимките са стари, а крекерите доста нескопосано направени, но са от времето преди 4 години...


Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. зехтин
3 ч.ч. типово брашно
1 ч.ч. белен сусам
1/2 ч.ч.маково семе
60 гр царевично нишесте
3 гр суха мая
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 бакпулвер
1 ч.л. захар ( в оригинал 1/2 ч.л. подсладител суитли ултра)
1 ч.л.сол
1 щипка натриев глутамат (не съм слагала)


Приготвяне:
Всички продукти се смесват в робот, може и на ръка, замесва се тесто, което се увива в стреч фолио и се оставя да отлежи 1/2 час. После тестото се точи на тънка кора, около 2 мм , от която се изрязват фигурки, аз съм нарязала на малко триъгълничета.
Пекат се на 200 градуса в загрята фурна за кратко до златисто, излизат доста,  3 тави.

4 коментара:

  1. Веси,
    чудесна рецепта за крекери.Нека запомним даден човек с прекрасните рецепти както и аз имам от мои близки записани рецепти и с умиление си спомням за човека, който ги е приготвял.Нека по този начин почетем паметта на този човек !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той заслужава да бъде помнен, Ели!
      Макар това да не ни е достатъчно, защото ни липсва...

      Изтриване
  2. Скопосни или не, много са си хубави и вкусни!

    Светла му памет на Жоро! Чрез приятели като теб няма да бъде забравен никога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той беше и мой приятел и мой учител за всичко...

      Изтриване