неделя, 8 април 2018 г.

Агнешки котлети





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

около 1,500 кг агнешки котлети
5 с. л. олио
1 ч. ч. ориз
250 гр гъби печурка
черен пипер и сол на вкус
2 връзка пресен лук
2 с. л. сух джоджен


Приготвянето на това ястие е най-лесно  и вкусно в глинен гювеч. Ако печете в обикновена тава - покрийте я с фолио по време на печенето.
Измитите и подсушени котлети, се слагат на дъното на глинената тенджера.
Пресният лук се почиства, измива и нарязва на колелца. Добавя се при котлетите. Нарязаните гъби също се слагат в тавичката
Добавят се олиото, солта, черния пипер и джодженът.
Ястието се залива с 1 ч. ч. вода. Похлупва се с капак или алуминиево фолио.
Слага в студена фурна  първо на 50 градуса за 15 минути, после на 250 градуса, докато ястието започне да ухае и накрая на 200 градуса за 1 час.
След един час ястието се изважда от фурната, добавя се оризът и се залива с още 2 ч. ч. гореща вода.
Внимателно се разбърква, за да се разпредели равномерно оризът. Похлупва се и продължава печенето на 200 градуса за още 30 минути.
Ястието е готово, когато оризът е усвоил течността и ястието е останало "на мазнина"
Агнешките котлети с  ориз се сервират топли!








Това чудесно ястие е от блога на Петя, за което горещо и благодаря! Аз добавих само гъбките от мен!
Хапвахме го преди време, а днес ще готвя бутче!

7 коментара:

  1. Христос Воскресе,Веси!Здраве и благослов в дома!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, Воистина Воскресе!
      И на вас желая здраве и уют, ще намина тези дни да видя какви си ги вършила:)

      Изтриване
  2. Светли празници, Веси!
    Здраве, късмет и благоденствие на цялото ти семейство!
    Как обичам агнешко само, не е стина! В момента се пече едно малко пълнено бутче, което ще споделя довечера с децата.
    Прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христос Воскресе, Пепи!
      Бъдете здрави и успешни!
      И аз обичам агнешко, добре ми се получи бутчето, ще чакам да видя твоето пълнено.

      Изтриване
  3. Христос Воскресе Веси ! Традиционно на великденската трапеза се приготвя агнешко със зеленина, с ориз, с гъби, с картофи - кой с каквото обича.Нека е светъл и благословен празника за всички, нека Христовото Възкресение озари сърцата ни с мир, топлота и добри дела !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Да си дойдем на думата :))))

    ОтговорИзтриване