понеделник, 12 март 2018 г.

Зимна салата от домати

Да, вече целогодишно има домати, но мога да кажа със съжаление, че в София целогодишно си ги ядем "изкуствени" и "пластмасови", безвкусни. Пък и обичаме сезонните плодове и зеленчуци. Не че не купуваме и пресни зимата, но не е всеки ден. Много ни е вкусна обаче тази зимна салата, от истински, домашни домати от буркан. Понякога със пресен лук и сирене, но повечето с праз.



Продукти:
1 буркан белени домати - цели или млени
1 стрък праз
сирене
зехтин/олио


Приготвяне:
Изсипваме буркана в подходяща купа, добавяме нарязания праз лук и натрошеното сирене, поливаме със зехтин или олио и нападаме.




8 коментара:

  1. Веси,
    аз използвам замразени във фризера домати за тази цел.Не предизвикват киселини и са много по - вкусни, както пресни са.Но си е вкусна именно такава салата зимата.Напоследък имам и много сушени домати за зимния сезон.А от тези, които продават като че ли само добре узрелите чери домати са подходящи през студените зимни дни.Чудесна, вкусна и апетитна е твоята салата .
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз също съм слагала във фризера, но само за готвене ги ползвам, някак, като се размразят и се смиват, дори не съм ги опитвала, като скапани стоят. Сушени съм ползавала само мариновани в зехтин, не са "моето" нещо...Черитата пък са ми с дебела кожа повечето, само едни по-дребнички са добри, но килото им е 14 лв тука.
      Поздрави и за теб!

      Изтриване
  2. Оле, къде ме прати, Веси? мама прави подобно нещо, казва му сурова лютика - но е само домати от буркан и лук. Значи меся една пита и пристигам, да знаеш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, да, и с лук става, ама с праз е по-хубаво.
      А за печивото съм винаги готова! А, ако дойдеш и с кошничката и костюма на Червената шапчица - още по-добре!

      Изтриване
  3. Обичам я тази салата, Весе и точно с крехък праз,
    а това с питата е страхотна идея; сандвичите - също...
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубави мартенски дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги така си я права, но със смляно домати домашна консерва или доматен сок. Най я обичам с прясно овче сирене и пресен магданоз. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това с магданоза ще го пробвам, но само аз, домочадието не яде:))

      Изтриване