събота, 10 февруари 2018 г.

Леща със селъри и бяло вино

Мимето обеща, че тази леща е различна, и това се оказа самата истина. Повечето пъти приготвям лещата, като слагам почти всички продукти накуп сурови (брей, трябва да пусна рецепта на моята си леща),  това не бе ново за мен в тази рецепта, новото са селърито, дафиновия лист, доматите и виното.
Аз намалих малко продуктите, че имах само 1 морков и 1 стрък селъри.




Необходими продукти:
200 гр. зелена леща
1стъбло от целина(селъри), нарязано на ситно
1 морков, нарязани на кубчета
200 мл. сухо бяло вино
400 гр. млени домати
1,5 литра вода
2 чаени лъжици сол
½ чаена лъжица черен пипер
1 дафинов лист (по желание)
2 супени лъжици  олио



Начин на приготвяне:

Всички продукти се смесват в  тенджера, която се захлупва и се слага на умерено силен огън.
Когато  заври капака се маха и огъня се амалява. Вари се така около 40 минути или до готовност, като от време на време се разбърква.

Моите хора дори не опитаха, въпреки, че лещата им е сред любимите храни, но вече не се доверяват на експериментите ми. Това, което бих променила е да си сложа доматите накрая, както правя обикновено, че стягат и лещата трудно се сварява.
Бих намалила и количеството им, както и на виното, малко по-кисела ми беше.
Ако обичате да опитвате различни вкусове, моля:)



4 коментара:

  1. Това е една чудесна рецепта, Весе и определено по мой вкус!
    Харесах и новата ти салата, и кокосовите бонбони чийзкейк,
    а бавно печеният бут ми се иска да опитам да приготвя за мъжете.
    Благодаря, сърдечни поздрави и усмихнати зимни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Дианка, харесала си всичко:))
      На зимните дни от тук нататък вече ще се усмихна едва когато свършат:))

      Изтриване
  2. Веси,
    тази рецепта за леща наистина е много интересна.Но и аз бих намалила количеството на доматите, може би и на виното.И двете съставки придават по - кисел вкус на ястията.А добавката на дафинов лист сигурно добре се вписва в цялостната комбинация.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, интересен е вкуса, досега в леща не бях слагала нито един от трите продукта - домати, вино и дафинов лист.

      Изтриване