събота, 13 януари 2018 г.

Качамак по селски, с пръжки и сирене


Спомен от детството. Баба го правеше с царевично брашно, изсипваше го в съда с вода, изчакваше да се посвари, помня как  държеше тенджерата с две ръце, а дядо бъркаше с точилка качамака, докато стане напълно готов. Днес аз го правя с готова смес.



Продукти:

1 пакет готова смес за качамак
парче шарена сланина, около 200 гр, моята е домашна, осолена
около 200 гр сирене


Приготвяне:
По-лесно от това няма накъде.
Първо нарязвам сланината и я изпържвам хубаво, до хрупкавост, в собствената и мазнина, най-добре в тиган с незалепващо покритие.
Сварявам качамака според упътването на опаковката.
Намазвам обилно тава с мазнина от пърженето на сланината, изливам качамака, отгоре разпределям пръжките, натрошавам сиренето и поливам с част от мазнината, аз обичам да е по-мазничко.  Слагайте тавата на масата, раздавайте лъжиците и нападайте:)), така го сервираше баба.



9 коментара:

  1. Ей така го обичам,а ако правя индивидуални порции отдолу слагам едно рохко изпържено яйце.....чудно,прегръдки Веселушке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рохко изпържено ще е чудесно, че преди време колежка ми каза, че излива горещия качамак върху сурови яйца и те се стягали от топлото. Да, ама моите не стегнаха, белтъка беше неприятен суров.

      Изтриване
  2. Нареждам се с голямата вилица :)
    Много го харесвам! Съжалявам, че преди години не уважавах така бабиния и маминия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Пеп, и аз не го обичах чак толкова, както сега, по-скоро ми беше забавно как се прави.

      Изтриване
  3. Качамак не ям, но твоят изглежда супер, Веси!

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    и моята баба правеше чуден качамак.Бъркаше го в чугунена тенджера с обло дъно с точилка, а след това го нарязваше с конец.Така го правим и сега понякога.Много вкусно, засищащо и автентично зимно ястие се получава.Чудесен е и твоят качамак.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване