вторник, 21 ноември 2017 г.

Деня на християнското семейство и Питката на Ваня - Миня

Като няма - няма публикации, но днес пък ще са две, едната позакъсняла, а другата - тъкмо навреме, да не изостане и тя.

Рецептата е на Ваня Джорджевич, допадна ми визията - празнична!


Защото днешния празник е един от най-големите и полагащ основите на християнските добродетели. Този ден напомня на родителите за духовните им задължения към техните деца. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за живота, за православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род. От нас самите зависи да го има и занапред и да бъдем осъзнати искащи, можещи и достойни, да бъдем народ, който не заслужава и не позволява да бъде характеризиран, като "80% дебили". Защото духовност може да се намери и там, където няма богатство, власт и дори образование, точно така, както бездуховността се е разположила удобно там, където ги има в изобилие.


Честит празник!
Бъдете здрави, обичайте се и не забравяйте, че най-важното нещо на този свят са нашите деца, учете ги първо вие, не очаквайте това да правят детските градини, училищата и улицата. Всички ние търпим последствията на хора, на които им липсват "първите седем".



Продукти:
200 мл. прясно мляко
42 гр. (1кубче) мая
1 ч.л. захар
2 яйца
180 гр. кисело мляко
50 мл. олио
1 ч.л. сол
750-800 гр. брашно



1 яйце
50 гр. масло
грис
маково семе

Приготвяне:

Месих в хлебопекарната, за по-бързо, като първо сложих топлото прясно мляко, захарта ,маята и брашното, солта.
Отгоре добавих разбитите леко 2 яйца и кисело мляко, олио. Пуснах машината на месене и втасване - общо 1 ч. и 30 мин.
Втасалото тесто разделих на две равни части. Едната покрих да не засъхва, а другата разделих на 4 части. Всяка част разточих на кръгла кора, около педя. Редих едно върху друго, като между всяко мазах с омекнало масло, на последното четвърто - не се маже масло. Разточих четирите кори заедно на кръгла кора 40-42 см. Разрязах я на 16 сегмента, като за кифлички. На всяко получено парче направих разрез от върха към широката част на, около 3 см. и широк разрез 3 до 4 см. Подпъхнах върха през разреза два пъти. Следва навиване, като кифла от широката част, към върха. Така направих и останалите 15 части. Редих ги в тава, застлана с хартия, 30 см.
От останалото тесто отделих тесто, колкото топка за тенис. Останалата част разточих на правоъгълна кора, с ширина около 40 см. Намазах с маслото и навих на руло.Рулото намазах с леко разбит белтък е овалях в галета. Свих на кръг и се поставих в центъра на тава, като оставих място за топчето, което заделих. С чиста ножица се направих разрези под наклон,но не до долу.Разрезите се правят през 2 см..,като всяко отрязано парче се придръпва в страни,леко да покрие кифличката до него. Останалото топче намазах с разбит белтък и потопих в маково семе. Сложих в центъра на питката. Питка оставих да втасва около 20-30 мин. , намазах с яйцето и спекох в загрята фурна на 220 гр., до приятен загар.
Ако ви затруднява оформянето Ваня е показала тук.








5 коментара:

  1. Поздравления, Весе! Който го може, може ... Те това посмъртно не мога да го направя!

    ОтговорИзтриване
  2. От двама чудесни кулинари такива коментари са си направо за завиждане, благодаря ви, момчета!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    наистина семейството е крепител на всичко постигнато в живота.А този ден е специален за много християнски семейства, които са поставили изпълнението на Божиите заповеди на първо място.В този смисъл семейството е най - доброто и първото място за възпитание на всеки човек.От него човек се учи още от най - ранните си години и каквото научи му остава за цял живот.Именно за това след години превъзпитанието е много трудно.А за повода питката е прекрасна.Поздравявам те за търпението и усилията.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много хубаво си го написала за семейството, наистина, както казват хората :първите 7 години" са много важни и после трудно се променя и учи човек. Който поставя семейството над всичко той е според мен истински християнин и щастлив човек!

      Изтриване