неделя, 22 октомври 2017 г.

Бърза кестеново-шоколадова торта за 22 октомври


На днешния мама и тате са сключили граждански брак...преди цели 50 години...златна сватба!
Желая им от сърце едно единствено нещо - да са живи и здрави и да имат спокойни старини заедно. Те не се никак романтични, дори няма да има специално тържество, приемат празника като обикновен ден, като ден, казват "да не сме деца", сякаш се смущават да отделят внимание на този ден, да покажат чувства, дори не знам дали биха се сетили, ако не им го припомня, но ... аз им напомням, и ги приемам и обичам каквито са!

През март, когато в работата имахме кулинарно състезание, един колега се беше впечатлил от моето представяне, вече писах за него - Павката с пържените филии с топено сирене. 
Тогова той ми каза, че неговата съпруга е много добър кулинар и е печелила награда преди години, от телевизионно представяне, с  кестенова торта, по рецепта на готвача на Тодор Живков.
Наскоро Павката ми даде тази рецепта, с молба от съпругата му да не я споделям, донесе ми също и парче от тази торта, за да я опитам. 
Тортата ми хареса, макар да не бе достатъчно сладка за моя вкус, а и някак не долових вкуса на кестените. Разбира се - благодаря и за рецептата, и за любезната почерпка.
Познавайки обаче вкуса и на домашните, реших че ще правя торта с кестени, но тя ще бъде изцяло измислена от мен и съвсем различна. Така хем ще направя торта с кестени, хем няма да издавам рецептата на Павката, която впрочем намерих веднага в интернет, брей няма вече такова нещо, като неизвестна рецепта. 


Предната вечер сварих един килограм кестени, които преди това цепнах на кръст, откъм връхчто, което първо подрязах. Варих ги 30 минути след завирането. Още топли ги вадих един по едни и заедно с мъжа ми ги белихме - това отне около 2 часа. Полученото количество не измерих, че нещо кантарчето ми се развали. Но беше около 3 ч.ч., част от кестените си подхапвах минавайки.

Ето я и нея, рецептата е изцяло авторска. Тортата няма особено празничен вид, почти никаква украса, направена е буквално за 1-2 часа, с изцяло подръчни продукти. Такива са обстоятелствата в разгара на един ремонт. Но пък се получи една вкусна, домашна торта, обикновена, семпла, каквито са и моите родители.


Кестеново-шоколадова торта



Продукти за блата:
4 белтъка
3 жълтъка
1 ч.ч. захар
 1 и 1/2 ч.ч варени кестени
2/3 ч.ч. овесени ядки
1/3 ч.ч. брашно
100 мл вода
1 ч.л. бакпулвер

Продукти за крема:
300 гр готварски шоколад - моя беше на калъп
50 мл течна сметана
500 гр заквасена сметана
50 гр пудра захар
1 ч.ч. сварени кестени




Приготвяне:
Разбиват се белтъците с щипка захар на сняг. Разбиват се жълтъците с 1 ч.ч. захар, добавя се водата, пак се разбива, следват овесените ядки и брашното с бакпулвера. Добавят се и натрошените между пръстите кестени на дребни парчета. Внимателно се добавят белтъците, бъркайки отдолу нагоре и сместа се изсипва в тортена форма с размер 22-25 см, предварително намазана с олио и посипана с брашно. Пече се около 30 минути на 200-220 гардуса, до проба с дървен шиш. Готовия блат се оглажда и разрязва на две.
Шоколада се разтопява на водна баня, заедно с течната сметана. Заквасената сметана се разбива с пудрата захар. Добавя се стопения шоколад, бъркайки с миксера. В половината от крема се добавя 1 ч.ч. натрошени между пръстите на дребно кестени. Другата половина се слага в хладилника да стегне леко. Намазва се едната половина на блата с крема с парчета кестени, похлупва се с втория блат. Отгора и отстрани тортата се измазва с другата половин от крема. Украсява се по желание. Аз нямах време и подходяща декорация, можех да си заделя част и от суровите, и от сварените кестени, за да украся с тях, но не се сетих навреме. Затова само поръсих с шоколадови капки и ръснах златист прашец - нали все пак повода е златната сватба.
Получи се невероятно вкусна торта, с наситен кестенов вкус, а в съчетание с любимия шоколад, удоволствието бе пълно.









Нямаше и време да стегне, нарязахме я веднага, затова и парчетата са такива чорлави, пък и блата е много крехък, не се получава хубав разрез. Ще видим как ще е след престой в хладилника. Бързото срязване не се отрази въобще на вкуса, блатовете не са сухи, така че може да се хапва веднага, но предполагам при престой ще е още по-вкусна.


А ето и по-нормално отрязано парче, когато тортата стегна:))






8 коментара:

  1. Ох, тези бързи приготовления ... Но често резултатите тогава са най-вкусни, защото са заредени с голямо желание да зарадваш някого. Да са живи и здрави родителите и много години още да празнувате заедно този ден!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Понякога си мисля, че се захващам с повече неща, отколкото мога да свърша, но пък бездействието не ми е присъщо, да можеше да е по-средата...

      Изтриване
  2. Веси,
    и моите родители не са романтични, обикновени хорица са.Но тортата, с която си ги изненадала е наистина впечатляваща - с кестени никога не съм правила.Да са ти живи и здрави и дълги години още да празнувате заедно.
    Поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, такива са сякаш повечето хора от това поколение.
      А тортата е много интересна и различна. Благодаря ти за пожеланията!

      Изтриване
  3. Поздравления, Весе,
    чудесна торта за чудесен празник - разкошна и в кремест, и стегнат вид!
    Пожелания за здраве, любов и още много години заедно,
    радост и щастие с прекрасната им и грижовна дъщеря.
    Благодаря и за споделеното пътуване,аз също съм очарована от този регион.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дианка - за похвалинте, пожеланията, одобрението!
      Аз съм влюбена в Черна гора, ти знаеш, щом си я посещавала!

      Изтриване
  4. С малко закъснение, но пък от сърце, пожелавам дълголетие и споделено щастие още много години на родителите ти, Веси!
    Тортата изглежда много вкусна и със сигурност не е останала и трохичка. :)

    ОтговорИзтриване