събота, 9 септември 2017 г.

Пъстра туршия и една свежа салата

Ще ви предложа една туршия, която правя няколко години и ако имам време ще приготвя и тази. Препоръчвам да я опитате, много добре е балансиран вкуса. Рецептата имам от бивша колежка, за която оставам с много лоши спомени, като човек и поведение, но пък не мога да си кривя душата, че е имало и някои добри моменти през годините, споделянето на тази семейна рецепта е едно от тях.




Марината:
8 ч.ч. вода
5 ч.ч. оцет
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио
2 с.л. мед
12 аспирина
черен пипер
бахар
дафинов лист

Примерно количество зеленчуци, но може да сложите по ваш вкус:
4 кг камби
2 кг карфиол
1 кг моркови
чесън
целина





Приготвяне:

Всички зеленчуци се нарязват, камбите на филийки, морковите на кръгчета, карфиола на розички, целината на парченца, чесъна също. Всичко се смесва и разбърква добре в много голяма и дълбока тава. Другия вариант е да се слага на редове в бурканите.
Продуктите за маринатата се слагат в голям съд на котлона да заври. Бурканите се пълнят със смесения зеленчук, заливат се с горещата марина до ръба и се затварят веднага, аз ползвам буркани на винт. Обръщат се надолу, на следващия ден се прибират на хладно, в мазе. Ако не ми стигне марина, си правя пропорционално на продуктите още нужното количество.







С няколкото останали зеленчука и марината приготвих тази свежа салатка, за директна консумация, чудесна се получи и тя!





9 коментара:

  1. Весе, наумили сме си да направим туршия с карфиол и камби. Тъкмо сгоден случай да опитаме предложената от теб рецепта! Благодарим ти и пожелаваме хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ви допадне момичета, ако се решите да се доверите.
      Ще чакам отзиви. Хубава седмица!

      Изтриване
  2. Колко буркана излизат от тази доза? Поздрави Ели !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй като не съм си записала колко са бурканите - с няколко пресмятания и най-вече с помощта на снимките установих, че са 14 буркана, като малко количество ми е останало и за салатката, значи предвидете 15 бр.
      Може би се познаваме, Ели, но имам доста познати с това име и не се сещам точно:)

      Изтриване
  3. Веси,
    имам и аз една подобна рецепта с аспирин.Чудесна туршия става, но е важно да се знае,че вреди на болни с проблеми с храносмилането.Аспиринът трябва да се избягва.Иначе наистина стават чудесни зеленчуците - добре се запазват и са много вкусни.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз да ти кажа дълго се съпротивлявах на този аспирин, но от няколко години започнах да правя такива туршии с негово участие. Наистина вреди на стомаха, но не знам така разтворен дали не се намалява отрицателния му ефект. Друг плюс е, че се запазва суров зеленчука, знам ли и аз - то всичко вредно:))

      Изтриване
    2. Веси,
      просто споделих,че тези, които имат проблеми със стомаха и червата не бива да ползват аспирин в никакъв случай.Ще си създадат проблем или някоя много остра криза.Бях попитана преди време от една жена, която без да знае е направила това.Затова тази туршия могат да ползват тези, които нямат този проблем.Зеленчуците така се запазват добре.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  4. Веси много ми допадна рецептата и мисля да пробвам. А зеленчуците остават ли хрупкави след заливането с горещия сироп или леко омекват? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, извини ме, че отговарям късно, много задачки напоследък.
    Ще се радвам да опиташ, вярвам, че ще ти хареса рецептата.
    Зеленчуците остават хрупкави, е, не като сурови, но много приятно хрупкави.

    ОтговорИзтриване