понеделник, 19 юни 2017 г.

Деветашката пещера


Деветашката пещера се намира на 15 километра североизточно от гр. Ловеч, близо до с. Деветаки. Открита е през 1921 година и е една от най-големите пещери в страната ни. Нейната дъжина е 2 442 м., общата и площ – 20 400 кв.м, а височината й достига 60 м.

Освен с археологически находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели. Заради размножителния период на населяващите пещерата бозайници през юни и юли изцяло се затваря за посетители. Там обитават 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици, 34 вида бозайници, и 15 вида прилепи.



В миналото пещерата е била използвана за съхранение на храни от държавния резерв. След това е засекретен военен обект и е използвана за съхранение на петрол, цистерните и стоят близо до входа на пещерата до началото на XXI век. Към 2015 г. са изнесени, а днес стоят само част от постаментите.
През 2011 г. в Деветашката пещера се снимат някои сцени на мултимилионната холивудска продукция Непобедимите 2, в която участват голяма част от най-големите екшън герои на Холивуд.
Деветашка пещера е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 30в.















































6 коментара:

  1. Веси,
    благодаря за виртуалната разходка.Чудесни кадри си заснела, не съм посещавала този обект.Чудесно е,че ни показа и разказа за тази пещера.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. М-да, била съм там, но ти си направила прекрасни снимки! Браво! Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо особено не са снимките, но пък са си спомен:)

      Изтриване