събота, 17 юни 2017 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Ето и обещаната торта от рожденият ми ден, всъщност тортите са две, така давам и рецептата, ако желаете - може да намиле продуктите за една торта! Идеите са от двата източника, посочени в рецептите за блат. 

Продуктите са за две торти с диаметър 22 см.




Продукти:

за 1 бр. 1-ви блат:
4 яйца
150 гр. пудра захар
150 гр. брашно
5 с.л. какао на прах
4 с.л. разтопено масло

Приготвяне:
В  купа се разбиват жълтъците с пудрата захар, добавят се брашното и какаото и се разбърква. Добавят се и разбитите на сняг белтъци с шпатула, след което се добавя маслото. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма с махащо се дъно (23 см.) и се пече 25 - 30 минути на 180 градуса в загрята фурна. Като изстине, блата се разрязва на две части.
Сместа при мен се получи много гъста, едвам се разтвориха брашното и какаото и блата стана доста тънък. Може би яйцата са ми били малки, следващ път бих добавила още едно яйце.


за 1 бр. 2-ри блат (трябват ви два бр.):
200 гр брашно,
40 гр качествено какао,
1 ч. л. бакпулвер,
1 ч. л.сода бикарбонат,
270 гр захар,
2 яйца,
щипка сол,
75 мл олио,
150 мл айран, 
150 мл горещо кафе

Приготвяне:
Смесват се в купа всички сухи съставки - брашно, какао, сода, бакпулвер,  захар и щипката сол. Размесват се добре. В друга купа се смесват мокрите съставки - яйца, олио, айран, без горещото кафе, него ще сложите по-късно. Изливат се мокрите съставки към сухите и се разбърква. Сега се добавя постепенно горещото кафе. Блата са пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност, за около 30 минути. Пробва се с дървено шишче. Оставят се добре да изстинат. Разделят се на две.

Изпекох 2 такива блата.
Така общо блатовете станаха 6 - 2 от първия вид и четири от втория. За една торта ползвам по един блат от първия вид и по два от втория.

за сиропиране на първия вид блат:
сироп от рядко сладко от череши (може да се разреди, ако е гъсто)

Втория вид блат не се сиропира, той остава по-сочен.













1 крем:
300 мл. животинска сметана,
350 гр. готварски шоколад 70%+

Приготвяне:
Започва се от ганаша, за да има време да се охлади добре. Слага се сметаната да се затопли до кипене (но не  да завира).  Щом сметаната се загрее, отмества се от котлона и се слага в нея натрошеният или нарязан шоколад и се бърка докато стане гладък и лъскав (3-4 минути). 
След като подготвения ганаш е престоял на студено в хладилник 3 часа, се изважда и разбива за 3-4 минути с миксер, да стане на пухкав крем. 
Разделя се на две за двете торти.

2 крем:
500 гр. маскарпоне,
125 гр. краве масло,
150 гр. пудра захар,
200 гр течна сметана

Приготвяне:
Мекото масло се разбива с миксер да побелее с пудрата захар. Разбивате се и маскарпонето за 3-4 минути и се смесва постепенно с кравето масло на ръка, като се добавя маскарпоне към маслото. Отделно се разбива сметаната и също се добавя внимателно към крема, да запази обема и пухкавостта си.
Разделя се  на две за двете торти.











за глазура за първата торта:
150 гр черен шоколад
75 мл сметана

за глазура за втората торта:
150 гр бял шоколад
75 мл сметана


за украсата на първата торта:
череши
100 гр. бял шоколад
50 гр захарно тесто
1-2 ч.л.какао


за украсата на втората торта:
шоколадови парченца



Слага се първия блат (от първия вид), сиропира се и върху него се слега от белия крем, после втория блат(от втория вид) и крем ганаш и третия блат( от втория вид), и се покрива тънко с крем ганаш и отстрани също може да се измаже, аз оставих така. Заглажда се възможно най-добре тортата. Оставя се за около час в хладилник. 

Загрява се сметаната за глазурата, добавя се шоколада и разбърква до хомогенност, оставя се да се охлади, след което се изважда тортата от хладилника и залива, така че да потече от глазурата и отстрани.

Украсата е от череши, потопени в разтопен бял шоколад, поставени върху хартия, докато стегнат на хладно. Черешите, борда на тортата и стеклите се капки се поръсват със златен ядлив брокат. Розата и листото са от готово захарно тесто, оцветено с какао.
Тази торта правих за почерпка в службата.

Втората торта залях с глазура от бял шоколад и поръсих с готови шоколадови парченца от Лидл, но от стоенето в шкафа бяха леко побелели, въпреки, че си бяха в срок. Тортата си хапнахме у дома!

Можете да използвате и само един вид блат ( и двата вида са много вкусно, но различни). 

Невероятно вкусна е  тази торта!
































8 коментара:

  1. Прекрасна комбинация от вкусове! Иска ми се да си опитам едно парченце. :)
    С огромно закъснение ти пожелавам да си здрава, щастлива и заобиколена от любимите за теб хора! :) И разбира се, не спирай да ги радваш с толкова вкусни изкушения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Светленце!
      Хубавото е, че виртуално можеш да се почерпиш, макар и при свършена торта:)

      Изтриване
  2. Бъди жива и здрава, Веси, много обичана и щастлива! Тортите са разкошни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Траянче! Вкусни бяха, безспорно тортите!

      Изтриване
  3. Веси,
    отново ти честитя Рождения ден и ти желая здраве.Тортите са разкошни, семпли, но много красиви.Чудесни за повода.
    Безрезервно се раздаваш без умора.Възхищавам ти се.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ти пак ми даваш висока оценка, много си мила, благодаря от сърце!
      Аз също се възхищавам на стоицизма ти да приготвяш и представяш толкова разнообразни, авторски и здравословни рецепти, макар и със съжаление ще кажа, че аз нямам тази воля, желание и култура явно за този начин на хранене!

      Изтриване
  4. Честит рожден ден! Здраве и Щастие!
    Прекрасна торта! Наздраве!

    ОтговорИзтриване