сряда, 17 май 2017 г.

Пирожки с кайма



Една вкусна стара рецепта на Диани, от времето на "Гответе с мен", снимката е също толкова стара:)






Продукти тесто:
250 гр. бяло брашно
250 гр. типово брашно
2 яйца
½ пакетче суха мая
1 ч. ч. вода
1 ч. л. сол
1 ч.л. смес от мащерка и риган
1 щ. черен пипер
½ ч.л.захар
смес от сусам и обикновено картофено пюре на люспи за паниране и олио за пържене.


Плънка:
250 г кайма
1 яйце
2 с. л. картофено пюре люспи
2 с. л. газирана вода
1/4 ч. л. червен пипер
черен пипер, кимион, чесън на прах и сол на вкус
Мек кашкавал на кубчета 1х 1 см.

Приготвяне:
Пресяват се брашната със солта, захарта и подправките. Добавят се яйцата, водата и маята. Омесва се меко тесто, което се покрива с фолио и се приготвя плънката.
Каймата се смесва с яйцето, картофеното пюре, подправките и газираната вода.
Подготвя се сместа за паниране – равни количества сусам и картофеното пюре. Върху хартия за печене се ръси слой панировка.
От тестото се къса топче с големината на орех, леко се разтегля и поставя върху панировката. Всяко пирожка се оформя като се разточва диск тънък около 3 мм. Във вътрешността се поставя кайма и парче кашкавал /панировката е отвън/. За да се затвори - диска се притиска с пръсти от двете страни към средата /получава се като малка бохча/. Пържат се с обръщане в маслена баня в предварително умерено загрята мазнина/за да се изпържи и вътрешността от кайма/ до златисто.

Каймата за плънката може да се запържи предварително, но вкусът е друг. Плънката може и да е със сирене.

8 коментара:

  1. Хаха, май сме на една вълна с теб, Весе - пирожкина. Много са различни от нашите, но изглеждат много апетитни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако не заспя след малко ще погледна и вашите. Аз моите съм правила и снимала отдавна, сега пуснах само рецептата:)

      Изтриване
  2. Веси,
    много интересна рецепта за пирожки.Чудесно изглеждат.Пирожките са традиционни в Русия и наистина има много и различни рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, има различни рецепти, аз обичам тестено и пържено и с удоволствие опитвам:)

      Изтриване
  3. Ех, че изненада, Весе, забравила съм ги...,
    но не съм забравила Форума на Гответе с мен,
    познанствата и приятелствата, които създадох там!
    Благодаря ти, от сърце, сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори мисля, че ги нямаш в блога си:)
      "Гответе с мен" остави много хубави спомени за мен и права си, най-ценното са приятелствата, познанствата!
      Прегръдка, Дианка!

      Изтриване
  4. Веси, ще се почерпя с удоволствие от тези вкусотии. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък с удоволствие ще те почерпя:)

      Изтриване