неделя, 9 април 2017 г.

Цветница - Кекс с шоколад, извара и пияни череши

Цветница е!
Може би най-пъстрия и цветен религиозен празник, най-веселия и най-оптимистичният. 
Пролет  е, ново начало е, красиво е!
Честит празник на всички именници!

Честитя и на моята най, най-прекрасна половинка, с име на първата пролетна билка! 
Желая му да бъде жив и здрав и бог да го закриля винаги! Това ми стига, за пореден път осъзнала силата на нашата изключителна Любов!
Благодаря, че те има!

Така се случи, че няма да правя сладкиш за празника, но ще отбележа тук деня с един вкусен десерт по рецепта на Дианка! Избрах го, защото е много вкусен и защото Диани е един човек, който се опитва да живее морално и чисто, в унисон с християнската религия.
Благодаря, Дианка, и за рецептата, и за посланията, които отправяш!




Кекс с шоколад, извара и пияни череши


Продукти:
100 гр черен шоколад
125 гр масло 
150 гр. захар / ¾ ч.чаша/
3 големи яйца
120 гр. брашно /1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер 
250 гр. сирене Крема
1 пакетче ванилия
1 ч.чаша изчистени череши (може замразени)
1 щ. сол 

още
1 с.л. ром
¼ ч.л канела, по желание
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте


Приготвяне:
Фурната се загрява на 175 градуса. Почистените от костилките пресни или замразени череши се поръсват с рома, захарта и канелата и оставят да се овкусят.
Шоколадът и маслото се стопяват на водна баня и се охлаждат. Двете яйца се разбиват с ¼ ч.ч. захар, малка част от ванилията  и щипката сол. В кухненски блендер се разбиват  крем сиренето, яйцето, останалата захар /1/2 ч.чаша/ и ванилия. Получава се леко гъста и кремообразна смес.
Смесват се и пресяват заедно брашното с бакпулвера. Към разбитите яйца се налива шоколадовия сос и на етапи брашното с бакпулвера. Разбъркването е непрекъснато,  до получаване на кексово тесто. Форма за кекс се намазва с мазнина и покрива с хартия за печене.
Черешите се отцеждат и поръсват с 1 с.л. брашно или нишесте.
Започва реденето на сместа:
Първо на дъното се налива 1/3 от шоколадовата смес, следва ½ от млечно-яйчената, поръсва се с по-голямата част от плодовете. Следва отново шоколадово тесто, бял слой, плод и така, до изчерпване на количеството – което не е много. 
Поставя се в загрята фурна и се пече от 35 до 50 мин, според големината на съда, дебелината на слоя тесто и желаната степен на плътност, с проба до суха клечка. 
Изважда се и оставя напълно да се охлади и стегне във формата.
Разрязването може да бъде различно - на филии или на кубчета.





За глазура и декорация, допълнително - 50 гр. разтопен на водна баня шоколад и смесен с 1 с.л. олио; 1 с.л. мляко; 1 ч.л мед. 



4 коментара:

  1. Ех, че изненада, Весе,
    благодаря ти за доверието, милите думи и отношение...
    Разкошно изглежда в твоето изпълнение -
    Много бих се радвала да ви се е харесал,
    сърдечни поздрави и светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, доверието, милите думи и отношение си ги заслужила многократно, аз благодаря, Дианка!
      Често прибягвам до твои рецепти, изключая някои постни, че знаеш, не сме много по тях:))
      Много ни хареса, разбира се десерта, май това пропуснах горе да спомена!
      Весели празници!

      Изтриване
  2. Честити празници Веси, с малко закъснение.Чудесен и интересен кекс за прекрасен празник.Честито на именника, да ти е жив и здрав и да ти носи много радост !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Ели, и аз със закъснение, дано пожеланията ти се сбъднат!

      Изтриване