вторник, 4 април 2017 г.

Картофени кюфтета с орехи и овесени ядки

За тази рецепта преди доста време ме провокира Елена, която беше споменала в свой коментар, че нейна съквартирантка и състудентка  е правила навремето картофени кюфтета с овесени ядки и орехи. При поредното приготвяне на любимите у дома картофени кюфтета, заделих половината смес и добавих тези продукти. Получиха се страхотни, много ми харесаха. Благодаря за идеята, Ели! Макар за домочадието "обикновените" да си остават фаворит, аз определено харесах тези повече.


Продукти:

1 кг картофи
3 яйца
1 глава лук
сол
черен пипер
магданоз
1/2 ч.ч. овесени ядки фини
1/2 ч.ч.  смлени орехи

брашно
олио


Приготвяне:
Сварявам картофите цели, като внимавам да не се разваряват. Оставям да изстинат и обелвам, прекарвам през преса за картофи или месомелачка. Настъргвам лука, добавям го при картофите, посолявам, добавям пипер,  2 яйца, овесените ядки и смлените орехи. Хубаво омесвам и оставям да почине сместа 10-15 минути. После оформям, овалвам кюфтетата в брашно, оставям отново за 10 минути. 
Загрявам мазнина, потапям кюфтетата в яйцата и пържа по обичайния начин. Отцеждам върху хартия.

Сервирах ги със салата от кисело зеле, отива им през зимния сезон.







10 коментара:

  1. Много интересни нови предложения, Весе: разкошна пролетна салата,
    харесах вариантите за картофени кюфтета, като тези ме изкушават също -
    много апетитни в чудесно съчетани на любими продукти.
    Благодаря ви, Ели и Весе, поздрави за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    благодаря ти,че ми се довери просто без определена рецепта изпробва тези много вкусни кюфтета.Да, така се приготвят , единствено и само орехите са в по - голямо количество / около 1 ч.ч./.Те именно придават чудесния вкус на кюфтетата, даже може да не са фино , а по - едро смлени за да се усещат.Преди години винаги ги правихме печени на фурна, панирани само в брашно.Хем бързо, хем лесно, хем здравословно.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ми харесаха! Орехите и аз сложих по-едро смлени, пържени по ще ми се усладят от печените, па макар и здравословни.
      Благодаря за споделената идея!

      Изтриване
  3. Тук направо ме застреляхте и двете :) Много интересна рецепта. Непременно ще я пробвам. изглежда и звучи вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитни картофени кюфтета, Весе! Както и всичките ти последни предложения! Героиня си, ти, че успяваш да постваш толкова много нови рецепти!
    Искаме да ти благодарим и за коментарите на последните ни рецепти - всичките ги прочетохме. Обаче вчера решихме да върнем старите настройки на коментарите - да се публикуват с одобрение на модератор, защото иначе нямаме никаква информация кой къде и какво е коментирал, което не е добре. И като промпроменихме настройките, Гугъл изтри всички коментари, които са били писани преди това. Гугълска раборабота, за жалост нямаме как да влияем на това, как са им написани сайтовете. :( ИСкахме да те предупредим, за да не се почустваш обидена, ако случайно погледнеш, че не само не сме отговорили, ами и твоите ласкави отзиви, които много ни трогнаха, ги няма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мери, момичета!
      Не успявам напоследъка много с рецептите, но това е положението, пък и някои рецепти и снимки са стари, дори от преди години, а новите пък отлежват...зле съм с времето за любими дейности, че дори и с обичайните.
      Не се притеснявайте за изтритите коментари, на мен пък по едно време ми изчезна списъка с блоговете, които следя, после по памет докато се сетя и си го възстановя...
      Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  5. Големи подстрекателки сте с Ели! Сега и тези картофени кюфтета ще ги мисля! Много добре са се получили! Хубав и усмихнат април, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хич не ги мисли, ами си направи, ще ти харесат, Теди!

      Изтриване