неделя, 19 март 2017 г.

А ла тирамису - "Целувката"


  


Колекцията на LANCASTER "Целувката" възвръща оригиналния и дух. Всички продукти се отличават с високо качество, изящност и прецизност на изработката. 


"Целувката" (1907-1908 г) е най-известната творба на Климт, определена като връх в неговия златен период.
Счита се за най-яркия момент т символизма и японските гравюри. Този шедьовър носи новаторство и е в тясна връзка с еротизма. Двойка мъж и жена са вплетени върху покрита с цветя  земя, обвити в широка, златна перелина. Декорацията на тази перелина изобразява мозайка, която се променя според пола - черни и бели правоъгълници за мъжа, цветни кръгове и цветя за жената. Творбата пресъздава свят на хармония, където двойката е възвисена от чувството на любов, а реалността се превръща в идеализиран свят, изграден от великата сила на любовта. Климт успява да представи образите, изпълнени със сила и чувственост. Коленичилата двойка, силното притискане на мъжа и изразяващото екстаз лице на жената придават на двамата забележително присъствие. Каквито и интерпретации да има, в "Целувката" е постигнат безспорно стремежът към човешкото щастие.


Всеки носи в спомена си една целувка, която го кара да се усмихва, която го вдъхновява, която е поставила началото и с годините е плела нишката на личното му щастие. Ако затворим за миг очи, може да я почустваме осезаемо, да изпитаме всяко чувство на този вълшебен миг! Да не забравяме и днес да дарим любимия човек с този жест, израз на любов.
И като продължение да се подсладим с десерт, достоен с простотата и прекрасния си вкус на този символ на любовта - целувката!





Продукти:

400 г бишкоти
2 ч.ч. кафе
500 г маскарпоне
250 гр рикота
250 мл. течна сладкарска  сметана
150 г пудра захар
5 с.л. какао



Приготвяне:
Сваряват се 2 чаши кафе.
Маскарпонето, рикотата и пудрата захар се разбиват с тел. Течната сладкарска сметана се разбива отделно в дълбок съд. Двата крема се обединяват на най-ниската скорост на миксера за кратко.

Бишкотите се потапят за секунда в горещото кафе и се подреждат на дъното на правоъгълна йена, така че да запълнят плътно дъното. Покриват се с половината от крема. Следва отново ред напоени в кафе бишкоти и ред крем.
Десертът се заглажда, поръсва се обилно с какаото и се оставя в хладилник да стегне за няколко часа.



4 коментара:

  1. Прекрасни са чашите, Веси, Тирамисуто е от любимите ми десерти, а начинът по който си представила всичко е прекрасен. Честита Първа Пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита пролет, Катенце!
      Благодаря ти за оценката!

      Изтриване
  2. Прекрасно тирамису, Веси! И представено по невероятен начин! А чашите са много изящни и красиви! Усмихнато пролетно и слънчево настроение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, ТЕДИ,радвам се, че се появи отново!

      Изтриване