понеделник, 27 февруари 2017 г.

Жадна калугерка

Този сладкиш беше популярен по соц времето, през което уви израснах. Казвам "уви" и ми иде да ревна от случващото се и в момента, и се надявам хората да се пробудят от пиянството си и идния месец да не позволим да се върнем отново в онези времена...това би било пълен мазохизъм.
Но ... това е друга тема, която не че ни ми се зачеква, но е дълга и е извън заглавието. 
Затова се връщам веднага на сладкиша. Някъде съм го срещала и под името ненаситна калугерка, в различни варианти, с различни продукти. Точно по този начин обаче не съм го срещала в интернет или кулинарните издания.  
Бях едва 18 годишна, току що започнала работа, в страхотен колектив, и всичките колежки - страхотни кулинарки. 
Тази рецепта е на Цурето, винаги когато я правя се сещам за нея. Не само сладкиша, но и самата тя е страхотна, толкова е усмихната, че дори докато говори сериозно, пак се смее:)
Имам си една стара тетрадка с рецепти, май по-честичко трябва да я отварям.







Продукти:
Блат:
5 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ванилия

За сиропиране и за крема:
1 л прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 с.л. брашно
2 с.л. какао

1 ч.ч. счукани орехи.

Приготвяне:
Продуктите за блата се разбиват с миксер. Пече се в тава, намазана с олио до суха клечка. Оставя се да изстине.
Млякото и захарта се кипват и се разделят на 750 и 250 мл. Изстиналия блат се сиропира със 750 мл.  от топлото прясно мляко, лъжица по лъжица. 
Останалото мляко се смесва с какаото и брашното и се сварява  крем. С него се намазва блата. Отгоре се поръсва с една чаша смлени или счукани орехи.


4 коментара:

  1. Класика, върна ме в детските години :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако щеш вярвай, чувала съм за него, но никога не съм го правила, нито опитвала този сладкиш, Весе. Подобен да, но не и сиропиран. Трябва да го направя някой ден, толкова е сочен! Един вид глазирано с шоколад реване, че и с орехи гарнирано. Чудно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре си го разгадала, Ирме:))
      В старите тетрадки понякога се мъдрят леснички и прости, но чудесни рецепти.

      Изтриване