неделя, 26 февруари 2017 г.

Банички с готови кори

За прошката...


С най-близките прошката се взима и дава лично, очи в очи, или от разстояние, с думи или мълчаливо...
Човек поне на този ден е нужно да остане и със себе си, да потърси грешки, да си даде равносметка,  да си прости, но и да вземе поука.
От тук, на всички, с които съдбата ме е срещнала и присъстват по един или друг начин в живота ми, също бих искала да кажа "Простете" -  за волни или неволни думи, действия или бездействия. 
Макар понякога да ми се иска да отговарям на лошото, в своята същност съм така устроена, че ако го направя, това ми тежи. Затова предпочитам да оставя сгрешилия да осъзнае сам постъпката си, вярвам, че това е по-добрия начин.

 Банички с готови кори



На днешния празник на трапезата се слага баница със сирене. Рецептата за днешните ми банички е от интернет, много е сполучлива:)



Продукти:
1 пакет кори за баница
4 яйца,
1 кофичка кисело мляко
1/2 кубче мая за хляб
1 ч.л. сол
1 равна ч.л. захар
олио или масло
сирене около 300 гр
2-3 с.л. брашно




Приготвяне:

Разбиваме яйцата. Към тях добавяме киселото мляко, което трябва да е със стайна температура и солта. Добавяме разтворената в съвсем малко воде мая за хляб + захарта. Прибавяме брашното и разбъркваме до хомогенна смес. Оставяме я за около 10-15 мин. Баничките редим в тава, покрита с хартия за печене. За всяка баничка са ни необходими 2 кори. Намазваме леко горната кора с олио или масло. Слагаме 2-3 лъжици от яйчно-млечната смес и намазваме кората в средната 1/3. Поръсваме с натрошено сирене. Прегъваме лявата и дясната част на двойката кори към средата, където трябва да се срещнат, без да се застъпват.Тогава получения правоъгълник завиваме на сравнително стегнато руло. По същия начин приготвяме и останалите банички. Нареждаме баничките на малко разстояние една от друга. Отгоре намазваме всяка баничка с останалата смес и поръсваме с олио или масло. Оставяме баничките да престоят още 10-15 минути (докато загрее фурната). Печем в предварително загрятата фурна на 180 градуса до хубава златиста коричка.


 

Източник: Елена Иванова


4 коментара:

  1. Веси,
    чудесни са твоите банички.И аз правя подобни със сирене и извара.Денят на прошката е важен за всички ни.Такъв е духовният закон , човек трябва да умее да прощава.Леки и спасителни пости на всички постещи !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз за пръв път опитвам точно такъв вариант, с мая в плънката, но ми хареса. И аз обичам банички с извара. Прошката извисява духовно човека. Колкото до постите - това не го умея, не се и опитвам дори:)

      Изтриване
  2. Браво Веси! Много си падам по такива банички! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Иван, като за банички с готови кори - стават:)

      Изтриване